Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Věda a výzkum

NOVÉ PROBLÉMY A PERSPEKTIVY STATISTICKÉ INFERENCE

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Centrum Jaroslava Hájka pro teoretickou a aplikovanou statistiku na Technické univerzitě v Liberci a na MFF UK v Praze pořádalo první zářijový týden t. r. workshop Robust and Nonparametric Statistical Inference. V příjemném prostředí Mezinárodního centra pro duchovní obnovu v Hejnicích se sešlo 63 vědců, aby se podělili o poznatky v oblasti statistické inference zejména v oblasti robustních a neparametrických statistických metod. Mnozí z těchto účastníků z celé Evropy i USA patří mezi špičkové odborníky v oblasti metod matematické statistiky.

Akce navázala na tradici předchozích workshopů Perspectives in Modern Statistical Inference I–III, které se konaly v letech 1998, 2002, 2005 ve spolupráci s dalším partnerským pracovištěm Centra J. Hájka, Institutem matematiky a statistiky Masarykovy univerzity v Brně. Ze skutečně inspirativních přednášek bylo patrno, že matematická statistika je vskutku živý obor, který reaguje na stále živější poptávku po kvalitním a zároveň rychlém zpracování dat. Více než kdykoli v minulosti se dnes pracuje s velkými datovými soubory s komplikovanou strukturou, což přináší stále nové výzvy pro metodologickou i výpočetní oblast statistiky.

Mezi mnoha jinými zmiňme např. příspěvek prof. Sena (USA) s aplikacemi v genetické oblasti, dále sugestivní přípěvek prof. Stuteho (SRN) inspirovaného zpracováním dat z komplexních marketingových průzkumů či příspěvek prof. Pavlopoulose (Řecko) zabývající se statistickým modelováním dešťových srážek. Z čistě metodologických příspěvků jistě zaujala přednáška prof. Kagana (USA), která se dotýkala některých fundamentálních výsledků statistické teorie, dále neotřelý přístup prof. Daviese (SRN) k neparametrické regresi či nový přístup k odhadům založeným na pořadích prezentovaný prof. Pandaveinem (Belgie). Dopolední přednášky zvaných řečníků pak odpoledne doplnily kratší příspěvky a nedělní večer byl věnován také posterům, u kterých se nezvykle živě diskutovalo. Přednášky zvaných řečníků budou publikovány ve zvláštním čísle časopisu Applications of Mathematics po připravovaném recenzním řízení.

Pořadatelům (a zde patří dík zejména liberecké části Centra Jaroslava Hájka) se podařilo vytvořit velmi přátelskou a neformální atmosféru, která podnítila řadu zajímavých diskusí. K upevnění a rozvinutí spolupráce zejména mezi Belgií a ČR přispěl také již tradiční čtvrtý ročník pražsko-bruselského semináře, kterému byl věnován první den workshopu. Velkým příslibem do budoucna se také stala účast více než 20 mladých vědců (do 30 let) z Belgie, ČR, Německa, Malty, Polska, Švédska a Turecka, které povzbudilo setkání s autory věhlasných monografií a článků a inspirovalo v další práci.

Marek Omelka, Jan Kalina,
Centrum Jaroslava Hájka pro teoretickou a aplikovanou statistiku