Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Ocenění

MEDAILE G. J. MENDELA

Obrázek k článku 

Čestná oborová medaile Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách byla 23. října 2007 udělena RNDr. Ivaně Macháčkové. Toto ocenění je spojeno s jejím významným, mezinárodně uznávaným příspěvkem vývojové biologii rostlin a úspěšnou organizační a koordinační činností v rámci domácí i evropské vědy.

Ivana Macháčková absolvovala Přírodovědeckou fakultu UK a na katedře biochemie obhájila magisterské teze. Patnáct let působila ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze, kde se začala věnovat celoživotnímu tématu: výzkumu rostlinných hormonů. Předmětem její kandidátské disertační práce byla degradace indolyl-3--octové kyseliny (auxinu) peroxidázami. V polovině 80. let přešla na ÚEB AV ČR a rozvinula svůj zájem o fytohormony při studiu kvetení rostlin u fotoperiodicky reagujících druhů, jmenovitě merlíku červeného. Později se podílela, zejména svou zkušeností analytika fytohormonů, na studiu somatické embryogeneze a fyziologie stresu. Jejím samostatným tématem bylo zjišťování úlohy melatoninu v endogenním rytmu kvetení, otázka zda hodinový stroj funguje u rostlin podobně jako u živočichů. Celé její vědecké dílo nalezlo svůj odraz ve velmi solidním, pro domácí poměry nadprůměrném, bibliometrickém zhodnocení.

Sametová revoluce uvolnila prostor i pro společenskou angažovanost a organizační schopnosti Ivany Macháčkové. V letech 1999–2007 byla ředitelkou ÚEB AV ČR. "Dobrá ředitelka dobrého ústavu," míní autor laudatia Jan Krekule. V téže době byla i tajemnicí a spiritus agens České společnosti experimentální biologie rostlin. Po osm let zastupovala české rostlinné fyziology v jejich zastřešující evropské organizaci FESPB (Federation of European Societies of Plant Biology) a v EPSO (European Plant Science Organization), jež prosazuje rostlinářský výzkum jako součást evropské ekonomické a environmentální strategie.

Vyznamenání Ivany Macháčkové představuje i tečku za její vědeckou kariérou. Během náročného pracovního vytížení posledních let se jí podařilo absolvovat bakalářské studium na Evangelické fakultě UK a z vědy odchází za pastorační činností. Věda a víra se rozdělily. "Nezbývá než si přát, aby se naplnila očekávání v nové činnosti, a poděkovat za to, co udělala pro vědecký obor i profesní obec, domácí i evropskou," dodává její dlouholetý kolega Jan Krekule.

red