Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Nezařazené

STUDENTI OKUSILI VĚDU

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Studentská konference projektu Otevřená věda se 25. září 2007 konala již podruhé. Také tentokrát na ní patnáct odvážných středoškolských studentů představilo výsledky své roční badatelské práce ve vědeckých ústavech, kterou jim tento projekt umožnil.

Konferenci předcházela tisková konference, na které byli přítomni zástupci partnerů projektu (Přírodovědecká fakulta UK a Fakulta elektrotechnická ČVUT) i Akademie věd. Akademie byla zastoupena hned dvakrát – projevy přednesli současný předseda AV ČR prof. Václav Pačes i emeritní předseda prof. Rudolf Zahradník. Ten také velice energicky otevřel přednáškovou část akce a studenty motivoval k ještě lepším výkonům.

Poměrně náročný a velice různorodý program odlehčovaly prezentace interaktivních výukových DVD, didaktických pomůcek pro výuku fyziky, chemie a biologie, jež v rámci projektu vznikají. Studenti představili výsledky svého ročního bádání pod dohledem odborných školitelů z vědeckých ústavů, čtyři z nich dokonce již podruhé. Zazněly příspěvky z oboru chemie, fyziky, biologie i medicíny a přesahujících oborů. Studenty zdatně podpořili moderátoři Martin Hrubý z ÚMCH AV ČR a Stanislav Pospíšil z ÚTIA AV ČR a zejména spolužáci. Publikum totiž tvořili kromě školitelů studenti středních škol a jejich učitelé. Předvedené prezentace měly velmi vysokou úroveň. Kdo ví, možná jsme byli svědky prvních krůčků nových talentů, a tyto krůčky zdaleka nebyly váhavé.

II. studentská konference zároveň slavnostně a důstojně projekt Otevřená věda, díky němuž více než 300 středoškoláků získalo možnost vyzkoušet si na vlastní kůži vědeckou práci, ukončila. Kromě stáží byly v Nových Hradech také zorganizovány troje praktické kurzy pro středoškolské učitele z fyziky, chemie a biologie.

Anna Martinková,
Odbor mediální komunikace KAV