Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > červ-srp  > Ocenění

Ceny Josefa Hlávky 2010

Český literární fond společně s Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových ocenily 20. června 2011 na lužanském zámku, kde mecenáš Josef Hlávka žil, nejlepší vědecké knihy za loňský rok.

19_1.jpg
Všechna fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Prestižní ceny podporují původní vědecké práce již od roku 1993; letos porota vybírala z několika desítek titulů, vítězové jednotlivých kategorií získali finanční prémii ve výši 45 000 korun. Cenu za nejlepší odbornou knihu v oboru společenských věd převzala dr. Jana Hubková za dílo Fridrich Falcký v zrcadle letákové publicistiky (FF UK a nakl. Togga), které čtenáře zavádí do dramatické doby počátku třicetileté války a je průvodcem po labyrintu myšlenkového světa 17. století.

19_2.jpg
Jana Hubková (vlevo) přebírá cenu.

Autorka představuje jak historii a funkce letáku jako komunikačního média v českém a německém jazykovém prostoru, tak galerii podob Fridricha Falckého, kterou vytvářeli česko-falčtí i císařští autoři, rytci, tiskaři a nakladatelé první třetiny 17. století. V oblasti věd o neživé přírodě si přízeň poroty získala publikace Luminiscenční spektroskopie II. (Nakladatelství Academia), jejíž autoři prof. Ivan Pelant a doc. Jan Valenta zpracovali dynamický vývoj v oboru nanotechnologií z hlediska unikátních optických vlastností polovodičových nízkodimenzionálních struktur: kvantových jam, drátků a kvantových teček – nanokrystalů.

19_5.jpg
prof. Ivan Pelant (vlevo) a doc. Jan Valenta

Cenu v oblasti lékařských věd získali MUDr. Daniel Nalos a MUDr. Dušan Mach  za publikaci Periferní nervové blokády pro klinickou praxi včetně ultrazvukového navádění (Grada), která přináší přehled možností regionální anestezie periferních nervů s využitím kontroly zavádění pomocí nejmodernějších ultrazvukových přístrojů.

19_4.jpg
MUDr. Daniel Nalos (vlevo) a MUDr. Dušan Mach

Tradiční Hlávkovy ceny se loni rozrostly o Cenu Milana Sojky. Letos ji Národohospodářský ústav Josefa Hlávky a Vysoká škola ekonomie a managementu udělily dr. Josefu Bendovi (obr. 2) za knihu Restituce majetku bývalých šlechtických rodů po roce 1989.

19_3.jpg
dr. Josef Benda (vlevo)

19_6.jpg


LUDĚK SVOBODA