Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > červ-srp  > Obálka

Britský premiér u fyziků

V rámci pracovní návštěvy ČR zavítal 23. června 2011 britský premiér David Cameron s českým protějškem Petrem Nečasem do Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, kde je přivítal předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, ředitel ÚFP Petr Křenek a vládní zmocněnec pro projekt ELI Vlastimil Růžička. Z Velké Británie přijel představitel ESFRI projektu HiPER Chris Edwards.

01_1.jpg
Foto: ČTK
Se zařízením na výzkum termojaderné fúze seznámil Davida Camerona (uprostřed) a Petra Nečase (vpravo) vedoucí oddělení Tokamak Radomír Pánek.

Oba vládní představitelé navštívili laserovou laboratoř PALS a prohlédli si tokamak Compass, který České republice věnovala Velká Británie (na pražské Ládví byl převezen v roce 2007). Diskutovali také o perspektivách spolupráce mezi ČR, Velkou Británií a ostatními zeměmi EU. „Británie vždy byla a bude mezi prvními v oblasti vědeckých a technologických inovací. Těší mě, že Rutherford Appleton Laboratory a další britské instituce hrají v rozvoji vědy a výzkumu v České republice tak důležitou roli,“ konstatoval David Cameron.
red