Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Centrum integrovaných inovačních služeb

Technologické centrum AV ČR vytvoří na území městské části Praha 6 v ulici Ve Struhách prestižní komplexní Centrum integrovaných inovačních služeb, které bude mimo jiné hostit také Informační centrum OSN pro pokročilé technologie (UNIDO) a České koordinační centrum celoevropské sítě pro podporu inovačního podnikání Enterprise Europe Network řízené Evropskou komisí.

17_1.gif

Významnou součástí Centra integrovaných služeb bude výzkumná infrastruktura, která poskytne odborné zázemí pro strategické rozhodování orgánů státní správy pro aktivní zapojení ČR do Evropského výzkumného prostoru a mezinárodní spolupráce ve výzkumu, vývoji a inovacích. Vybudování centra zvýší potenciál inovační infrastruktury hlavního města Prahy, protože se prioritně zaměří na aktivity podporující spolupráci výzkumné a podnikatelské sféry, inovační podnikání a transfer technologií i na podporu účasti českých výzkumných a podnikatelských subjektů v mezinárodních projektech z oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

Konferenční a vzdělávací centrum ve stejném objektu vhodně doplní aktivity Centra integrovaných služeb a rozšíří možnosti pro pořádání konferencí a seminářů v Městské části Praha 6, což určitě uvítají všechny výzkumné a vysokoškolské instituce sídlící v této oblasti.

V květnu 2010 byly úspěšně dokončeny první dvě fáze projektu výstavby centra, který se oficiálně nazývá Výzkum pro konkurenceschopnost (zkráceně VÝKON). Projekt je financovaný v rámci Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost (OPPK). Jedná se o jeden z finančních nástrojů, který v období 2007–2013 umožňuje hlavnímu městu čerpat prostředky mj. na investice do inovační a výzkumné infrastruktury ze Strukturálních fondů Evropské unie. Řešitelem projektu VÝKON je Technologické centrum Akademie věd ČR, které jej také významnou částkou spolufinancuje.

Partnersky se na projektu podílí 11 veřejných a dva soukromé subjekty z oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Mezi významné partnery patří mimo jiné sedm výzkumných ústavů Akademie věd ČR. Projekt bude dokončen ke konci roku 2010.

JAN JAROLÍM,
Technologické centrum AV ČR