Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > červen  > Z Bruselu

Evropa posiluje partnerství veřejného a soukromého sektoru v oblasti výzkumu a vývoje

Plán evropské hospodářské obnovy ze závěru roku 2008 zahrnuje vytváření nových partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem (Public-Private Partnership – PPP) s cílem nasměrovat investice do výzkumu a vývoje v nejdůležitějších odvětvích evropského průmyslu.

Partnerství soukromého a veřejného sektoru vznikla na základě této strategie ve čtyřech oblastech: v roce 2009 se jednalo o Továrny budoucnosti (Factories of the Future, FoF), Energeticky účinné budovy (Energy-efficient Buildings, EeB) a Zelená auta (Green Cars, GC) a na jaře 2010 byl oficiálně spuštěn Internet budoucnosti (Future Internet, FI). Aktivity prvních tří PPP byly zahájeny v červenci 2009 zveřejněním prvních výzev.

Továrny budoucnosti (FoF)
V sektoru výroby se výzkum zaměří na nové a udržitelné výrobní technologie, materiály, procesy a na oblast informačních a komunikačních technologií s finanční podporou ve výši 1,2 miliardy eur – polovina je alokována z unijního 7. rámcového programu, druhou polovinu dodá průmysl. Prostřednictvím tohoto PPP budou moci evropské výrobní podniky, zvláště ty malé a střední, lépe čelit tlaku světové konkurence.

Energeticky účinné budovy (EeB)
Budovy spotřebovávají v EU 40 % veškeré energie a velkou mírou se podílejí i na produkci skleníkových plynů. PPP se zaměří nejen na výstavbu energeticky úspornějších budov, ale i na použití nových postupů a materiálů při rekonstrukcích budov starších. Pro tyto aktivity je k dispozici jedna miliarda eur; polovina ze zdrojů EK prostřednictvím 7. RP a polovina od soukromých investorů.

Zelená auta (GC)
Automobilový průmysl získá pět miliard eur (čtyři miliardy poskytne Evropská investiční banka prostřednictvím půjček na rozvoj, jednu miliardu na výzkum dodají EK a průmysl). Do strategického plánu patří především výroba ekologičtějších automobilů a vývoj inteligentnějších dopravních systémů včetně elektrifikace silniční a městské dopravy i výzkumu hybridních technologií.

Internet budoucnosti (FI)
Na toto nejmladší PPP, jehož první výzva bude zveřejněna v červenci 2010, je vyčleněno celkem 600 milionů eur (na částce se opět stejnou mírou podílí EK a průmysl), s jejichž pomocí odborníci vyvinou inteligentní a účinné evropské systémy pro méně přetíženou dopravu, nižší emise a lepší zdravotní péči.
O partnerstvích odborníci diskutovali v dubnu 2010 ve Valencii

Na konferenci The European RTD Framework Programmes: From Economic Recovery to Sustainability, kterou společně organizovalo španělské předsednictví v Radě EU a Evropská komise. Sympozium hostilo více než 2500 účastníků. Jedním z důležitých poselství, o němž hovořili zástupci průmyslu i akademické sféry, byla potřeba spolupráce mezi sektory, která bude založená na jasných pravidlech, transparentnosti, důvěře a na stejnoměrném nasazení a investicích ze strany průmyslu i veřejné sféry. Shodně označovali PPP za užitečný nástroj, jehož potenciál je nutné využít co nejefektivněji. Zdůraznili také úlohu malých a středních podniků, které tvoří naprostou většinu soukromých subjektů v Evropě (v některých zemích až 99 %).

Spolupráce veřejného a soukromého sektoru prostřednictvím evropských technologických platforem, společných technologických iniciativ a PPP byla hlavním tématem další bruselské konference – European technology platforms – working together on societal challenges. Její závěry a doporučení účastníků vezme Evropská komise v úvahu při sestavování nové Strategie EU pro výzkum a inovace, kterou má EK v úmyslu zveřejnit v září 2010. Klíčovými prvky budou podle slov komisařky pro výzkum a inovace Máire Geoghegan-Quinnové nová evropská výzkumná a inovační partnerství (Research and Innovation Partnerships, RIPs), která sice nejsou žádným novým nástrojem, ale poskytnou integrující rámec existujícím, výše uvedeným iniciativám včetně např. Evropského technologického a inovačního institutu nebo celoevropského programu pro průmyslový výzkum EUREKA. Cílem těchto partnerství je zabránit fragmentaci a duplicitě výzkumných aktivit.

Poznat blíže první tři partnerství veřejného a soukromého sektoru (FoB, EeB a GC) umožní zájemcům informační den k druhé výzvě, který se uskuteční v Bruselu dne 9. července 2010. Více informací nalez­nete na webových stránkách http://ec.europa.eu/research/industrial_technologies/lists/events-fp7-information-day-2010_en.html.

ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR