Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Vyšla kniha Jiřího Trávníčka Čtenáři a internauti

Nakladatelství Host ve spolupráci s Národní knihovnou vydalo knihu Jiřího Trávníčka, pracovníka Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Čtenáři a internauti. Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení (2010). Publikace přináší výsledky druhého statistického výzkumu české dospělé populace, který proběhl v roce 2010.

Ten předchozí se uskutečnil v roce 2007 a byl vůbec prvním reprezentativním šetřením zaměřením na čtení, které kdy v českém prostředí proběhlo.
Publikace není pouhým souhrnem statistických údajů o tom, kolik čteme, co čteme, kolik knih si kupujeme, jak často chodíme do knihoven, kde si nejčastěji obstaráváme informace o knihách, co má na náš vztah ke knihám největší vliv, jaké časopisy čteme, co čteme na internetu atd. Data ukazují, jak je naše čtenářstvo rozloženo, tj. kdo jsou jeho tahouni a kdo ho naopak táhne dolů. Nechybějí mezinárodní srovnání a výkladové kapitoly o fenoménu beletrie a o čtení v době digitální. Právě tyto dvě oblasti byly profilovými tématy druhého výzkumu.
Vydání knihy představuje část dlouhodobější výzkumné strategie, kterou Ústav pro českou literaturu AV ČR čtení a čtenářství věnuje a kterou v současné době rozvíjí i prostřednictvím jiných než statistických zkoumání.

Více na http://www.ucl.cas.cz/cs/ctenari-a-cteni
 

16 Sep 2011