Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Jaký vliv měla Praha na dílo Alberta Einsteina?

 Je tomu sto let, co Albert Einstein přijel do Prahy a zastával tu po šestnáct měsíců řádnou profesuru matematické fyziky na německé Karlo-Ferdinandově univerzitě. Jaký vliv měl Einstein na pražské vědecké a kulturní kruhy a naopak jaký vliv měla Praha na Einsteina? Na tyto otázky budou hledat odpovědi vědci na konferenci Universities in Central EuropeCrossroads of Scholars from All Over the World. Vedle toho se budou věnovat také mobilitě vědců mezi univerzitami od osvícenství do současnosti a fenoménu hostujících profesorů ve vztahu ke středoevropskému geografickému prostoru a zdejším univerzitám. Konference se uskuteční ve dnech 29. září až 1. října 2011 v pražském Karolinu (Ovocný trh 3, Praha 1).

 

Sympozium pořádá Ústav pro dějiny UK a archiv UK ve spolupráci se Společností pro dějiny věd a techniky, Kabinetem dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a kolegy ze Slovenska, Polska a Maďarska; podporu konferenci poskytl Mezinárodní Visegradský fond. Spoluorganizátorem je také Evropská společnost pro dějiny vědy, jejíž předsedkyní je v současné době doc. Soňa Štrbáňová.
 
Úvodní projev na téma nevynucené migrace vědců mezi univerzitami přednese doc.Petr Svobodný, ředitel Ústavu dějin UK a archivu UK v Praze a předseda Společnosti pro dějiny věd a techniky. Sekci věnovanou Einsteinovu pražskému pobytu povede prof. Dieter Hoffmann z berlínského Max-Planck Institut für Wissenschaftsgeschichte ve spolupráci s odborníky z mnoha zemí světa, kteří se věnují studiu Einsteinova vědeckého odkazu. Hlavním řečníkem sekce o mobilitě vědců bude prof. Mitchell G. Ash, který působí na vídeňské univerzitě a je autorem mnoha publikací zaměřených na vědeckou mobilitu. Probírat se budou důvody dobrovolného putování vědců mezi univerzitami, kritéria významnosti univerzit a osobní vliv některých osobností na budování oborů v daných učených prostředích.
 
Konference je volně otevřena studentům všech stupňů škol a mladým graduovaným vědcům. Webové stránky konference naleznete na adrese http://dvt.hyperlink.cz/uce/index.htm . Informace o účasti a dalších akcích spojených s konferencí jsou k dispozici na milada.sekyrkova@ruk.cuni.cz , popř. tel. 224 491 468.
 
Zástupci médií jsou zváni na setkání s vedoucími činiteli, popř. dalšími účastníky konference v Karolinu v pátek 30. září v 10:30 hod. ve foyeru před Malou aulou v Karolinu (Ovocný trh 3, Praha 1 – 1. patro).
 

Albertu Einsteinovi se věnuje také nedávno vyšlá monografie
Einstein: jeho život a vesmír (Walter Isaacson), jejíž recenzi z pera publicisty Františka Houdka si můžete přečíst v říjnovém čísle Akademického bulletinu . Kniha poprvé zpracovává Einsteinův život v celé jeho šíři, neboť Hebrejská univerzita v Jeruzalémě podle poslední vůle Einsteinovy nevlastní dcery uvolnila přes 3 000 stran nových dokumentů, především Einsteinových dopisů jeho první a druhé ženě a dětem. Doslov prof. Jiřího Bičáka hodnotí jeho pražský pobyt a vliv jeho osobnosti a díla na naši vědu i kulturu (Čapek, Březina, Martinů, Šalda).
 
red

26 Sep 2011