Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Podzimní zahradní slavnost v Lužanech

Podle poslední vůle Josefa Hlávky se vždy v den mariánského svátku koná v Lužanech připomínka této velké historické osobnosti a jeho rodiny. Zahradní slavnost je tradičně spojena s položením kytic v přeštické hrobce rodiny Hlávkových a dále se mší svatou v lužanské kapli. Letošní slavnost 12. září byla věnována významnému ocenění díla architekta a stavitele Josefa Hlávky.

 


Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin


Jeho monumentální komplexní realizace biskupské rezidence v Černovicích, která je dnes sídlem Národní univerzity Jurije Fedkoviče, byla zapsána na listinu světového kulturního dědictví UNESCO (více   http://abicko.avcr.cz/2011/09/03/index.html ). Mši na téma práce vybral a celebroval děkan přeštického chrámu Nanebevzetí p. Marie Karel Plavec.

 

luzany_unesco_01.jpg

 

V následné přednášce poté seznámil přítomné hosty, mezi nimiž byl prorektor Černovické univerzity Yuriy Mykhailovych Lopatynskyy, zástupci ukrajinského a německého velvyslanectví, zástupkyně Poslanecké sněmovny PČR Alena Páralová, starosta Přeštic Antonín Kmoch a další významní hosté z řad akademické a univerzitní obce, národní i regionální politiky a další.

 

luzany_unesco_01.jpg


Překrásné počasí umožnilo prohlídku celého areálu, na níž vás zveme v naší fotogalerii.

-HaM-

15 Sep 2011