Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Kateřina Demnerová získala Cenu Milady Paulové

Profesorka Kateřina Demnerová z Ústavu biochemie a makrobiologie VŠCHT získala Cenu Milady Paulové, kterou za svůj celoživotní přínos vědě v oboru chemie převzala na 2. národní konferenci o postavení žen ve vědě Genderová rovnost jako sociální inovace: rovné příležitosti v měnícím se vědeckém prostředí. Prestižní ocenění nese jméno Milady Paulové – první ženy, jež získala právo přednášet na univerzitě (1925) a také se stala první profesorkou (1939) na našem území. Sympozium pořádá Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR 22. září 2011 v hlavní budově Akademie věd ČR na Národní třídě.

 

Z osmi kandidátek na Cenu Milady Paulové porota vybrala Kateřinu Demnerovou. Všechna fota Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Kateřina Demnerová (*1947) vědecky působí jednak v oblasti životního prostředí, kde studuje aktivitu biologických činitelů, především bakterií a rostlin při odstraňování různých forem znečištění životního prostředí, jednak v oblasti potravinářské mikrobiologie, v níž se koncentruje na vývoj a zavádění metod pro stanovení potravních patogenů a jejich monitoring v potravinářských technologiích a na metody stanovení bezpečnosti uvolňování geneticky modifikovaných organismů do prostředí. Jako vedoucí Ústavu biochemie a mikrobiologie na VŠCHT vybudovala laboratoř potravinářské mikrobiologie a geneticky modifikovaných mikroorganismů. Během působení na VŠCHT vedla více než dvě stovky diplomových prací a pracovala se čtyřmi desítkami doktorandů. Je členkou mnoha odborných rad, výborů a komisí, řešitelkou více než tří desítek národních i mezinárodních vědeckých projektů v oblasti potravinářské chemie a environmentální mikrobiologie a autorkou 162 odborných prací, 236 přednášek a prezentací a také 13 studijních textů.

Ceny_Milady_Paulove01.jpg

Ceny_Milady_Paulove01.jpg
 
Konference s mezinárodní účastí se koná u příležitosti 10. výročí existence Kontaktního centra a 55. zasedání Komise OSN pro postavení žen, které se letos na jaře věnovalo přístupu žen a dívek ke vzdělávání, vědě a technologiím. Podle místopředsedy AV ČR Jaroslava Pánka, jenž se zúčastnil zahájení, je třeba ženy ve vědě podporovat: „Nepočítat s nimi by bylo čiré šílenství. Nemyslím si ale, že by např. jejich postavení ve vědeckých orgánech bylo až tak zlé – Akademii věd vedla prof. Helena Illnerová, jako místopředsedkyně zde působila Lydia Petráňová, v Akreditační komisi ČR odvádí obdivuhodnou práci Vladimíra Dvořáková… Je ovšem zřejmé, že ženy mají obtížnější pozici ve chvíli, kdy se rozhodují pro kariéru vědkyň. V tomto směru jsme doposud příliš neučinili. Akademie je ale ženám-vědkyním plně otevřena a očekává, že se budou také stále více zapojovat do řídicích funkcí,“ konstatoval Jaroslav Pánek. 

Ceny_Milady_Paulove01.jpg
Záhájení konference se spolu s Marcelou Linkovou ze Sociologického ústavu AV ČR zúčastnili (zleva) místopředseda AV ČR Jaroslav Pánek, Jan Marek z MŠMT a ředitel Informačního centra OSN Michal Broža

Ceny_Milady_Paulove01.jpg
Na Cenu Milady Paulové byly mezi jinými nominované také (zleva) Miroslava Trchová z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR, Irena Valterová z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a Pavla Rovnaníková z Vysokého učení technického v Brně.
 
Záštitu nad konferencí převzala místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Alena Gajdůšková, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro výzkum a vysoké školství Ivan Wilhelm, předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš a ředitel Informačního centra OSN v ČR Michal Broža. Program naleznete na http://zenyaveda.cz/ .
lsd

 

22 Sep 2011