Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Večery na téma teorie her a dešifrování logiky lidského chování či molekul v mezihvězdném prostoru

Evropský kulturní klub spolu s Radou českých vědeckých společností zvou 6. října 2011na 175. podvečer na téma Teorie her a dešifrování logiky lidského chování a 3. listopadu 2011 na 176. podvečer na téma Molekuly v mezihvězdném prostoru a zařízení ALMA. Obě akce se uskuteční v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 od 17:00 hodin.

Přednášku Teorie her a dešifrování logiky lidského chování přednesedoc. Radim Valenčík z Vysoké školy finanční a správní, Praha.
Teorie her má velké množství aplikací v nejrůznějších oblastech – ekonomii, vědách o společnosti, biologii apod. Často diskutovanou otázkou je, jaké možnosti má, pokud jde o popis, analýzu a předvídání chování člověka. Podle některých názorů (vyjádřených např. v knížce Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla) se modely založené na předpokladu racionality člověka podstatným způsobem rozcházejí s tím, jak se lidé "ve skutečnosti" chovají. Pokusíme se ukázat, že řadu případů, kdy se lidé zdánlivě chovají iracionálně, lze s využitím teorie her objasnit na základě předpokladu racionálně se rozhodujícího jednotlivce maximalizujícího svůj užitek. To má zásadní význam pro pochopení toho, "proč se lidé chovají, tak jak se chovají".
 
Doc. Radim Valenčík, CSc. (1953) působí jako proděkanem Fakulty ekonomických studií Vysoké školy finanční a správní. Je autorem mnoha monografií, odborných pojednání a učebnic, mj. Teorie her a redistribuční systémy (2008), Mikroekonomie pro základní stupeň a Mikroekonomie pro střední stupeň vysokoškolského studia (obě 2010 ve spoluautorství s Herbertem Heisslerem a Petrem Wawroszem). Vydává internetový časopis Marathon od roku 1996 (www.valencik.cz).Organizuje pravidelný teoretický seminář na VŠFS (od října 2003, archiv a materiály jsou na www.vsfs.cz/?id=1046).
 
Přednášku na téma Molekuly v mezihvězdném prostoru a zařízení ALMA přednese v rámci probíhajícího Týdne vědy a techniky prof. Štěpán Urban z Ústav analytické chemie, FCHI, VŠCHT Praha.
Zaměří se na principy mikrovlnné vysoce rozlišené spektroskopie plynů a na její aplikace. Speciální pozornost bude věnovat jejím aplikacím v moderní astrofyzice, zejména při výzkumu mezihvězdného prostoru a cirkumstelárního média.
Pomocí radio- a mikrovlnných teleskopů byla ve vesmíru objevena spousta molekul, radikálů a iontů, které umožnily formulovat nový typ chemie a získat zásadní astrofyzikální poznatky. Tento výzkum může být v příštích letech akcelerován uvedením gigantického pole milimetrových a submilimetrových teleskopů do provozu. Toto teleskopické pole se dokončuje na náhorní plošině Atacama v Chile ve výšce 5000m nad mořem za účasti České republiky.
 
Vstup na podvečery je volný (do vyčerpání kapacity sálu)
 
Aktuální pozvánky EKK:

http://it.pedf.cuni.cz/~suchanko/spolecnost/ek111103.htm

9 Sep 2011