Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Noc v knihovně

Věda, knihy a kultura patří k sobě

Letos poprvé se do Pražské muzejní noci zapojila Národní technická knihovna a v premiéře také Ústav chemických procesů AV ČR. V části nazvané Věda a technika v srdci Dejvic jsme po boku VŠCHT Praha, ČVUT, Wikipedie a Národní pedagogické knihovny Komenského dostali příležitost prezentovat činnost našeho ústavu i aktivity v rámci letošního Mezinárodního roku chemie.

23_1.jpg
Fota: Zdeněk Wagner, Archiv ÚCHP AV ČR

Muzejní noc je tradičně pojímána jako neformální akce, a proto i expozice ÚCHP ukázala hravou a interaktivní stránku chemie. Za hudebního doprovodu Akademického orchestru ČVUT a hudebníků kolem Michala Rataje jsme pomocí křídy a fixek návštěvníkům vysvětlovali princip chromatografie, indikátor z červeného zelí pak umožnil dokázat, že i plzeňské pivo je kyselé a ne zásadité, jak si možná většina lidí myslí. V zábavném kvízu poznávání vůní přírodních silic mohli návštěvníci za tři správné odpovědi vyhrát bonbon a poté se dozvědět, jak za pomoci chlebů namazaných margarínem a mikrovlnné trouby vypočítat rychlost světla či jak v ní rozsvítit žárovku. Ti odvážnější si mohli nechat izolovat vlastní DNA (viz obr.) a naučit se, jak takový pokus snadno zopakovat doma. Kolegyně z Oddělení aerosolů a laserových studií obsluhovala přístroj na měření hmotnostní koncentrace aerosolových částic a CO2 ve vnitřním prostoru knihovny. Ukázalo se, že vytrvalý déšť vyčistil ovzduší natolik, že návštěvníci nevnášeli do knihovny na svých oděvech žádné částice. Experiment byl proto před půlnocí ukončen.

23_2.jpg

Zájem veřejnosti o muzejní noc byl jako obvykle velký a po celou dobu expozice proudili do naší studovny návštěvníci všech věkových kategorií. Obstáli jsme i ve značné konkurenci: Fakulta informačních technologií ČVUT uvedla autíčko na dálkové ovládání pomocí bluetooth technologie a čtečky čipových karet, Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT lákala na detektor lži a projekt Chobotix prof. Františka Štěpánka a Martina Strejce z VŠCHT Praha vyráběl za pomoci kapalného dusíku zmrzlinu.
Po celou noc se návštěvníci mohli občerstvit na netradičním chilloutu pod hvězdami v posledním patře knihovny nebo na večírku Koniáš vs. Gutenberg v Café Technika, navštívit výstavy Librarianism a To sedí! Aneb Dějiny holandské židle, navrhnout si a nechat potisknout originální tričko s obrázky Dana Perjovschiho, které zdobí ochozy knihovny. Když kolem půlnoci ovládla dvoranu knihovny noisová performance skupiny Rafani, byl už pomalu čas jít domů a přenechat prostor nočňátkům.

MAGDALENA BENDOVÁ,
Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.