Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > červ-srp  > Z Bruselu

Nový unijní rámcový program pro výzkum a inovace

Současný 7. rámcový program pro výzkum a vývoj je ohraničen programovým obdobím 2007–2013. Evropská komise proto již zahájila přípravy pokračování tohoto programu a v únoru letošního roku zveřejnila Zelenou knihu, která navrhuje vznik tzv. společného strategického rámce. Tento rámec zastřeší a sjednotí dosavadní nástroje EU v oblasti výzkumu a inovací.

V souvislosti s návrhy v Zelené knize se uskutečnila veřejná konzultace k otázkám budoucí podoby evropského výzkumu a inovací. Aktéři konzultace představili její výsledky na konferenci ke společnému strategickému rámci (10. června 2011 v Bruselu), kde vzbudila ze strany relevantních subjektů značné reakce. EK obdržela celkem 1303 odpovědí a 775 samostatných pozičních dokumentů. Spektrum respondentů tvoří z téměř 50 % výzkumné instituce a instituce vyššího vzdělávání, necelých 12 % pochází ze soukromého sektoru, 9 % reprezentují vládní orgány, přes 29 % odpovědí zaslaly různé asociace, zájmové skupiny a další.
Hlavní výstupy veřejné konzultace shrnuje dokument, který po analýze publikovala EK. Z příspěvků vyplynulo několik klíčových sdělení. Respondenti podporují koncept společného strategického rámce, který za účelem posílení dopadu evropského financování zastřeší výzkum a inovace ve společném programu. Za klíčovou prioritu budoucího rámcového programu je považováno zjednodušení. Všeobecnou podporu má výzkum a inovace v oblasti tzv. velkých výzev (změna klimatu, energetická bezpečnost, demografické stárnutí a účinné využívání zdrojů), zároveň je však nutno zachovat kontinuitu u těch programů, které se doposud osvědčily (např. Evropská výzkumná rada a akce Marie Curie). Stranou by neměl zůstat ani kolaborativní tematický výzkum. Mnoho respondentů žádá otevřenější a méně direktivní přístup, který by neopomíjel malé projekty a konsorcia. Evropská unie by také měla odpovídajícími nástroji podpořit všechny fáze inovačního řetězce. Z takové podpory by měly čerpat malé a střední podniky s inovačním potenciálem. V souvislosti s inovacemi respondenti požadují, aby byl ve více oblastech uplatňován tzv. přístup bottom-up. Aktivity rámcového programu by měly též vycházet ze spolupráce vědeckého a politického sektoru.
Budoucí rámcový program pro výzkum a inovace získá kromě nové struktury i nové jméno: ve veřejné soutěži zvítězil návrh s názvem Horizon 2020 – přívlastek 2020 vybrala sama EK záměrně; poukazuje tím na souvislost se strategií Evropa 2020 a naplňování jejích cílů v oblasti výzkumu a inovací.
Analýza veřejné konzultace je dostupná na http://ec.europa.eu/research/csfri/index_en.cfm.

ADÉLA VOŽECHOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR