Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > červ-srp  > Z Bruselu

Znalostní a inovační společenství EIT

Evropský inovační a technologický institut (European Institute of Innovation and Technology – EIT), jehož cílem je podporovat vynikající výsledky v oblasti evropských inovací a poskytovat nová řešení hlavních společenských problémů, prochází obdobím formování své strategické inovační agendy. Tento politický dokument, jehož draft se nyní konzultuje a finalizuje, obsahuje priority směřování EIT a jeho znalostních a inovačních společenství (Knowledge and Innovation Communities – KIC) pro období sedmi let následujících po roce 2013.

V souvislosti s budoucími vizemi EIT se 14. dubna 2011 v Budapešti konala SIA Stakeholder Conference, na níž zástupci Evropské komise, členové správní rady EIT a další účastníci – zástupci průmyslu, univerzit a výzkumných institucí – diskutovali o tématech příštích znalostních a inovačních společenství, která získají finanční podporu v druhém kole EIT výzev. Ve stejný den zahájila Evropská komise on-line konzultaci (s uzávěrkou 30. června 2011) o budoucí strategii EIT pro veřejnost. Závěry konference a výsledky veřejné konzultace zohlední strategická inovační agenda EIT. Koncem roku poté Komise předloží SIA ke schválení Evropskému parlamentu a Radě EU. Tento program představí hlavní priority EIT do roku 2020, přičemž se zaměří na jeho poslání, cíle, financování a témata, jimiž by se měl v budoucnu zabývat.
První tři znalostní a inovační společenství, která tvoří integrovaná uskupení špičkových evropských výzkumných institucí, firem a univerzit, byla vyhlášena na konci roku 2009. K realizaci byly vybrány návrhy společenství pro oblast vyhodnocování změn klimatu a ovlivňování jejich činitelů (Climate KIC), návrh pro oblast udržitelné energie (KIC InnoEnergy) a návrh pro budoucí informační a komunikační společnost (EIT ICT Labs).
Jako prioritní téma, na něž by se měly zaměřit znalostní a inovační komunity v příštím kole EIT výzev k předkládání návrhů KIC, se jeví především stárnutí evropské populace (ageing population). Účastníci konference také zdůraznili zajištění bezpečnosti kritických infrastruktur, sítí, dopravy a další bezpečnostní opatření (security and safety). Dalšími možnými tématy budoucích KIC jsou produkce potravin a zaručení jejich dostatku a bezpečnosti do budoucna a rovněž oblast biotechnologií (food for the future; biotechnology). Prioritní jsou také oblasti zdraví, především u dětí a během dospívání, problémy učení a vzdělávání (healthy childhood; human learning and learning enhancement) či efektivita průmyslové výroby, chytrých systémů a sítí (added value manufacturing; territory and smart cities).
Pravděpodobně tedy budou v těchto tématech vyhlašovány příští EIT výzvy pro vytváření nových znalostních a inovačních společenství. Stávající tři KIC, které se již realizují na základě první výzvy, by tak mělo doplnit dalších pět společenství, jež vzniknou v nadcházejícím sedmiletém období. Budoucí KIC se zaměří na řešení hlavních společensko-hospodářských výzev. EIT jako součást Evropské strategie 2020 by měl rozhodujícím způsobem přispívat k zavádění špičkových inovací v Evropě a k její globální konkurenceschopnosti.

MARTIN KAŠPÁREK,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR