Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Úspěšná prezentace na světové výstavě EXPO 2010

Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR představili 23. září 2010 českou vědu na EXPO 2010 v čínské Šanghaji. Světově respektovaný výzkumný institut seznámil čínské partnery
se směry své práce sérií odborných přednášek a diskusí nejen přímo v českém pavilonu, ale i v šanghajských výzkumných institucích.

15_1.jpg
Všechna fota: © Archiv ÚOCHB AV ČR
Pavilon ČR na EXPO 2010 v Šanghaji

Program zahájila diskuse ředitele Ústavu organické chemie a biochemie dr. Zdeňka Havlase a předsedy rady ústavu Jana Konvalinky s přibližně tuctem čínských novinářů, s nimiž hovořili především o pro-blematice AIDS v Asii a o úspěších antivirových léčiv Antonína Holého. Preparáty vyvinuté jeho týmem patří k nejúčinnějším lékům svého druhu na světě. Syndrom získaného selhání imunity se podle údajů agentury Nová Čína stal v nejlidnatější zemi světa v roce 2008 nejsmrtelnější nakažlivou nemocí. Měsíčně jí podlehlo téměř 800 lidí; v současnosti se počet HIV pozitivních odhaduje na 750 000 osob.

Téhož dne přivítal hlavní organizátor Lubomír Rulíšek na čtyřicítku hostů ze čtyř ústavů Čínské akademie věd; většina z nich však pocházela z partnerského Ústavu organické chemie v Šanghaji.

15_2.jpg
Návštěva v laboratoři Shanghai Institute of Organic Chemistry

Vědecký program otevřel Zdeněk Havlas, který posluchačům přiblížil aktivity svého domovského ústavu, jeho poslání a nastínil jeho strukturu. Následně vystoupili Michal Hocek, Ivo Starý, Jan Konvalinka, Irena Valterová a Lubomír Rulíšek jako zástupci růz-ných oborů, které se v ÚOCHB AV ČR pěstují. Program završila večeře v restauraci v českém pavilonu, při níž mohli čínští partneři ochutnat typická česká jídla a nápoje.

Následující den se část delegace ústavu zúčastnila prvního čínsko-českého bilaterálního fora organické chemie v šanghajském Ústavu organické chemie. Hosty workshopu přivítal ředitel ústavu Kuiling Ding; foru předsedal Dawei Ma, zástupce ředitele ústavu. Role přednášejících se zhostili tři čínští (Biao Yu, Zhanting Li, Renxiao Wang) a tři čeští badatelé (Michal Hocek, Ivo Starý a Lubomír Rulíšek). Setkání zakončil a shrnul Zdeněk Havlas, který vyjádřil naději, že další setkání SIOC – ÚOCHB by se mohlo uskutečnit v Praze. „V Číně podpora vědy stále roste a čínská věda dělá značné pokroky. Příští rok by na naše pozvání měla do Prahy přijet skupina význačných šanghajských chemiků, dojde i na výměnu mladých vědců.“

15_4.jpg

Tři čeští pracovníci – Iva Pichová, Irena Valterová a Jan Konvalinka – využili také příležitosti navštívit další ústavy Čínské akademie věd: Ústav biochemie a buněčné biologie a Pasteur institut Šanghaj. V obou se uskutečnil workshop se shrnutím výzkumných výsledků jak z české, tak čínské strany. V šanghajském Ústavu biochemie a buněčné biologie, který vznikl v roce 2000 a v němž působí přes 400 pracovníků ve výzkumu a přibližně 400 doktorandů a postdoktorandských studentů, je jedním z největších svého druhu v Číně. Česká delegace konkrétně navštívila špičkově vybavená pracoviště strukturální biologie a proteomiky. Setkání s vědci z Pasteurova ústavu bylo méně formální a zúčastnění na něm projednávali možnosti další spolupráce.

15_3.jpg

Představení činnosti badatelů z ÚOCHB AV ČR se stalo jedinou vědeckou prezentací na EXPO 2010. Motto Plody civilizace přineslo i v tomto směru ovoce: obě strany mají totiž velký zájem o spolupráci a český ústav si nechce nechat ujít příležitost spolupracovat s rostoucím potenciálem čínských mozků.

EXPO tým,
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i.