Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Věda a výzkum

GRAMATIKA A KORPUS 2007

Obrázek k článku 

Druhá mezinárodní konference Gramatika a korpus velmi úspěšně po dvou letech navázala na první stejnojmennou konferenci v roce 2005 (viz AB 3/2006). Letos se ve dnech 25.–27. září účastníci sešli v Konferenčním centru AV ČR nově zrestaurovaného barokního zámku v Liblicích u Mělníka.

Konferenci uspořádalo oddělení gramatiky Ústavu pro jazyk český AV ČR v rámci projektu Kapitoly z české gramatiky podporovaného Grantovou agenturou ČR. Setkání se zúčastnilo téměř osmdesát lingvistů, z nichž necelá polovina byla ze zahraničí.

Konferenci zahájil nositel projektu a vedoucí oddělení gramatiky doc. František Štícha. Poté promluvil ředitel ÚJČ doc. Karel Oliva. Součástí zahájení byla i vzpomínka prof. Františka Čermáka na nedávno zesnulého zakladatele korpusové lingvistiky prof. Johna Sinclaira.

Na konferenci byly předneseny čtyři plenární referáty v angličtině. Prof. Anatolij Polikarpov z Lomonosovy univerzity v Moskvě představil účastníkům konference projekt využívající korpus moderních ruských novinových textů při studiu nových derivačních procesů. Prof. Christian Mair z univerzity ve Freiburgu ve svém plenárním referátu posluchačům přiblížil projekt sledující změny v anglické gramatice, a to jednak na základě srovnání korpusů z let 60. a 90., jednak porovnáním korpusů z různých anglicky mluvících zemí. Druhý den konference zahájila profesorka Mirjam Fried ze slavistiky na univerzitě v Princetonu referátem o různých aspektech analýzy gramatické kategorie vlastnictví za využití dat z Českého národního korpusu (ČNK). Poslední den konference začínal plenárním referátem doc. Karla Olivy, který posluchačům přednesl svou netradiční představu o nových korpusech vytvářených pro výzkum gramatických jevů.

Prostředí zámku, především pro pořádání vědeckých setkání po všech stránkách optimálně vybavený Konferenční sál, velmi vhodně dokreslovalo celkovou příjemnou atmosféru. Poděkování za vzornou péči náleží i zámeckému personálu.

Během konference bylo ve dvou paralelních sekcích předneseno na 40 referátů, většinou v češtině, asi třetina příspěvků byla v angličtině. Ve středu odpoledne představilo 12 účastníků své postery; tato sekce umožnila bližší kontakt a delší diskusi mezi přednášejícími a posluchači.

Cílem konference bylo informovat se navzájem o výzkumu gramatických jevů současné češtiny i jiných jazyků založeném na textových korpusech. Textové korpusy uživatelům zpřístupňují dostatečné množství dokladů sledovaného jevu, a umožňují tak objektivně sledovat vývoj jednotlivých jevů gramatiky, nejen mnohých značně frekventovaných a neperiferních jevů morfologie, slovotvorby, frazeologie a syntaxe češtiny, ale i jevů méně centrálních a jevů okrajových.

Řada přednášejících představila výsledky své práce založené na korpusech češtiny, především na datech Českého národního korpusu (komplex několika anotovaných databank psaných i mluvených textů) z dílny Ústavu Českého národního korpusu na FF UK. Dalším významným zdrojem dat pro výzkum je Pražský závislostní korpus (vytvářený v Ústavu formální a aplikované lingvistiky na MFF UK) a v neposlední řadě specifický korpus televizních debat Dialog (o rozsahu více jak dva miliony běžných slov) vytvářený v ÚJČ AV ČR. Kolegové z Bratislavy představili Slovenský národný korpus a Slovenský závislostný korpus. Za pozornost stojí rovněž studie založené na Britském národním korpusu a mannheimském korpusu německých textů.

Je zřejmé, že korpusová lingvistika v celosvětovém měřítku dosáhla v uplynulých letech značného rozmachu a že textové korpusy jsou již nepostradatelným základem lingvistického výzkumu.

Příspěvky přednesené na konferenci budou opět publikovány v recenzovaném sborníku, tentokrát z nakladatelství Academia.

Nyní už nám nezbývá než se těšit na třetí mezinárodní konferenci Gramatika a korpus, která se uskuteční pravděpodobně v roce 2009 na univerzitě v Mannheimu.

Jana Klímová,
Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.