Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Představujeme projekty

NA ZKUŠENÉ VE ŠVÉDSKÉM INOVAČNÍM PROSTŘEDÍ

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Přestože se centrum v Liblicích slavnostně otevřelo svému účelu teprve v září 2007, jeho jméno nese vzdělávací projekt zaměřený na inovace už od roku 2006. Centrum inovačního vzdělávání Liblice (CIVL) je jednou z prvních projektových vlaštovek Střediska společných činností AV ČR (viz AB 4/2006).

Klade si za cíl seznamovat frekventanty s možnostmi, jež jim skýtá inovační prostředí, naučit je psát projekty k čerpání grantů, umožnit jim kontakty mezi sebou i se zahraničními partnery. Však také u zrodu CIVL, který je realizován v rámci opatření 4.2 JPD 3 a finančně jej podpořil ESF, stála mezinárodní aktivita. Na projektu se partnersky podílejí Asociace inovačního podnikání ČR, České inovace, s. r. o. (CI4GM) a švédská firma VINNOVA. Vzdělávání je zaměřeno především na malé a střední podnikatele, na odborné pracovníky a zastupitele působící ve státní správě a samosprávě, ale otevřeno je také novinářům, manažerům výzkumných týmů či institucí, doktorandům i vysokoškolákům. Program Inovace ve vzdělávání o inovacích, připravený speciálně pro projekt CIVL, sestává ze společného bloku pro všechny cílové skupiny a z bloku speciálního s moduly pro konkrétní cílové skupiny (viz www.civ-liblice.cz).

Protože se však jedná o projekt mezinárodní, hrají důležitou úlohu švédští partneři, kteří přibližují severskou cestu k inovacím, jejich zkušenosti s financováním inovačního podnikání, se zakládáním spin off firem a podnikatelských inkubátorů, s propojením vysokých škol s průmyslem. A protože je dávno známo, že nejvíce se člověk naučí přímo "v terénu", byli účastníci kurzu motivováni soutěží o studijní cestu do jižního Švédska, aby se seznámili s inovačními podniky a trendy ve Stockholmu, Jönköpingu a Uppsale.

Tam se letos na přelomu května a června vydala skupina nejúspěšnějších účastníků kurzu, která sestávala ze směsi lidí různého věku i postavení, od studentů přes badatele, běžné zaměstnance až po lidi z podnikatelské sféry, mladých i zkušenějších. Pouť začínala ve Stockholmu a někteří účastníci se hned první den nechali inovačně navnadit či inspirovat návštěvou Nobelova muzea s velkou expozicí představující Winstona Churchila nejen jako politika, ale také jako malíře a spisovatele. Prvním společným cílem byla návštěva Královského technického institutu KTH, kde nás Johan Tingsborg seznámil se švédským národním inovačním programem a o zkušenostech s transferem technologií pohovořil Andres Hugnell.

Od univerzitního Jönköpingu nás dělilo mnoho kilometrů, při jejichž překonávání byly posledním viditelným mezníkem grippeny jako poutače firmy Saab. Poté jsme vjeli do mlhy a jezero Vattern, na jehož břehu ležel cíl dnešní cesty, se dalo pouze tušit. Už z Prahy jsme všichni znali rektora zdejší univerzity prof. Thomase Anderssona, takže jsme se na seminář dostavili jako staří známí. Přednáškou ho následovala dr. Karin Hellgren Havemose a poté charismatický Piero Formica, který rozproudil zajímavou debatu svou předpovědí brzkého krachu přerozdělování peněz v Evropské unii…

Univerzitní campus využil bývalou továrnu i se zachovaným jeřábem uvnitř pro umístění knihovny, která disponuje moderním vybavením a všudypřítomnou možností připojení do elektronické sítě, jak nám ukázal náš průvodce Daniel Gunnarsson. Zakládají si tu na mezinárodním prostředí, vše je velmi vzdušné, světlé a elegantní, přesto však mlha a vlhký chlad venku prozrazoval, že se přeci jen nacházíme daleko na severu. Mlha ukrývá i protější budovy ekonomické fakulty, kam se přemisťujeme na druhou přednášku temperamentního Piera Formica. Lisy Jonsson, Magnus Gramming a Andreas Merlando prozradili, že mezi lety 1996–2006 vzniklo ve zdejším Science parku a business inkubátoru 450 nových společností, z nichž je 70 % aktivních déle než rok.

V IVA – Královské inženýrské akademii ve Stockholmu (www.iva.se) – nám Paula Lembke představila princip podpory podnikání v projektu CONNECT (www.connectsverige.se). Univerzitní město Uppsala má poměrně rozlehlý technologický park, ale naše mise nás o bezvýhradné dokonalosti opravdu nepřesvědčila. Naši hostitelé nebyli zcela připraveni a ani zařízení typizovaného domku ve švédském stylu, jež dokázalo udělat z fádní montované stavby příjemný a útulný prostor, výsledný dojem napravit nedokázalo. Vybuzená debata a srovnání možností a zkušeností obou zemí i vzájemné diskuze účastníků studijní cesty však jsou rovněž cenné. Ačkoli společný blok vzdělávacího programu Inovace ve vzdělávání o inovacích skončil již letos v červnu, projekt dál pokračuje speciálním blokem a čeká jej 6. 12. 2007 konference v rámci mezinárodní konference INOVACE 2007 na Novotného lávce v Praze.

Že se má (a nejen v mládí) jezdit do světa na zkušenou, se dozvíme již v útlém dětství z pohádek, v nichž je ukryta moudrost generací. A jedním z těch, kdo se touto moudrostí řídí, je také projekt CIVL, jehož úspěšní finalisté společného bloku podnikli cestu na zkušenou ke švédským partnerům projektu.

Text a foto Marina Hužvárová