Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > březen  > Obálka

Nové knihy

JDI PO SKRYTÉ STOPĚ
Lidské kroky politickou krajinou exilu

Kniha pamětí politologa a publicisty Zdenka Slouky v mnoha ohledech překračuje žánr, který na první pohled reprezentuje. Je to dáno především bohatstvím životních osudů autora. Jejich líčení je mimořádným svědectvím nejen o nikdy nekončící cestě člověka za pochopením vlastního života, ale též o exilu jako bolestné konstantě lidského osudu a v neposlední řadě je svědectvím o celém dramatickém dvacátém století.
Slouka, Z., edice Paměti, Academia, Praha 2009. Vydání 1.
JDI PO SKRYTÉ STOPĚ

KOUZLO ČÍSEL
Od velkých objevů k aplikacím

S čísly se setkáváme doslova na každém kroku. Není tedy možné se bez nich obejít a být k nim lhostejný. Kniha nám umožňuje nahlédnout do světa čísel, seznámit se s jejich fascinujícími a někdy až magickými vlastnostmi. Ukazuje některé překvapivé souvislosti mezi teorií čísel a geometrií a další zajímavé matematické skutečnosti.
Křížek, M., Somer, L., Šolcová, A., edice Galileo, Academia, Praha 2009. Vydání 1.
KOUZLO ČÍSEL

CTIRAD JOHN:
ZRCADLO MÝCH LÁSEK ANEB VZPOMÍNKY

Za svým téměř devadesátiletým životem se ohlíží profesor Ctirad John, jeden z nejvýznamnějších českých lékařů 2. poloviny 20. století, spoluzakladatel československé imunologie, všestranně vzdělaný humanista, znalec, moderátor a kronikář lékařského dění v poválečném Československu. V knize se setkáváme nejen se špičkami naší lékařské vědy (např. Jan Bělehrádek), ale i s význanými představiteli našeho společenského a kulturního života (za všechny malíř Jan Zrzavý či filozofové Jan Patočka a Ladislav Hejdánek). Text je proložen ukázkami z Johnovy básnické tvorby.
Houdek, F., Galén, Praha 2009. Vydání 1.
CTIRAD JOHN: ZRCADLO MÝCH LÁSEK ANEB VZPOMÍNKY

MATEMATIKA A POROZUMĚNÍ SVĚTU
Setkání s matematikou po základní škole

Ukázat, že matematika není žádné zlo, ale užitečná a často i zábavná součást našeho života, se rozhodli autoři této nevšední publikace. Svět čísel, vztahů a tvarů nás obklopuje každý den, aniž si to plně uvědomujeme. Autoři se pokusili matematický svět zlidštit i humorem (kreslené vtipy, perličky, hádanky), přitom však ne­zas­tírají, že studium matematiky vyžaduje určité úsilí.
Kuřina, F. a kol., Academia, Praha 2009. Vydání 1.
MATEMATIKA A POROZUMĚNÍ SVĚTU

DĚJINY FILMU (1895–2005)
Od prvního polského vydání v roce 1967 bylo toto kompendium neustále rozšiřováno, doplňováno a znovu vydáváno. Ze zatím posledního 6. vydání z roku 2005 vychází i tento český překlad. Systematickým a promyšleným způsobem se snaží zachytit všechny důležité umělecké projevy, ke kterým v dějinách „sedmého umění“ došlo. Nezaměřuje se jen na historii, ale věnuje pozornost i formálním otázkám filmové řeči a hlavním filmovým teoriím.
Płażewski, J., Academia, Praha 2009. Vydání 1.
DĚJINY FILMU (1895–2005)