Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > březen  > Ocenění

ČESTNÁ OBOROVÁ MEDAILE JANA EVANGELISTY PURKYNĚ

Obrázek k článku 

Dne 22. 1. 2008 převzal prof. S. L. Moshé z rukou předsedy AV ČR prof. V. Pačesa Čestnou oborovou medaili Jana Evangelisty Purkyně za zásluhy v biomedicinských vědách.

S.L.Moshé je profesorem neurologie, pediatrie a neurověd na Albert Einstein College of Medicine, Yeshiva University, New York. Svůj čas dělí mezi klinickou práci v dětské neurologii a základní výzkum. Do USA přišel v roce 1973 z Řecka po promoci na lékařské fakultě Národní university v Aténách. Absolvoval školení na čtyřech špičkových pracovištích a po 6 letech zakotvil na svém současném pracovišti, kde vybudoval experimentální laboratoř. Hned jeho první práce znamenaly základní přínos pro patofyziologii epilepsií v dětském věku. Prokázal, že mechanismy, které zastavují epileptický záchvat dozrávají v mozku později než excitační mechanismy, jejichž převaha je podstatou téměř všech epileptických záchvatů. Jeho nálezy jednak vysvětlily důvod vysokého výskytu epileptického statu (dlouhotrvajících záchvatů) u kojenců a batolat, jednak nasměrovaly další výzkum možností léčby. Tři publikace z roku 1991 (společně s G.Holmesem a P.Marešem) podaly přehled tehdejšího stavu výzkumu epileptických fenoménů v nezralém mozku. V laboratoři prof.Moshého se vystřídala řada českých pracovníků, pět z nich na dlouhodobém pobytu. Během těchto pobytů vznikla řada společných publikací a lze předpokládat, že tato řada ještě není zdaleka ukončena.

Prof.Moshé získal řadu ocenění v USA i na mezinárodním poli, své nesporné organizační schopnosti uplatňuje v současné době jako generální sekretář Mezinárodní ligy proti epilepsii.

Od našeho prvního (víceméně náhodného) setkání v roce 1985 jsem měl možnost spřátelit se s prof. Moshém a zjistit, že je nejenom vynikajícím dětským neurologem, vědcem a organizátorem, ale také sportovcem, který se se stejnou energií jako práci věnuje i sportu a je výborným spoluhráčem v basketbalovém i fotbalovém týmu.

PAVEL MAREŠ,
Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.