Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > leden  > Z Bruselu

Nová Evropská komise

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso představil 27. listopadu 2009 portfolia přidělená členům příští Komise, které nominovaly jednotlivé členské státy EU.

Evropský parlament
© Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Jména nových členů včetně jejich fotografií naleznete na webové stránce http://ec.europa.eu/commission_designate_2009–2014/index_en.htm. Kliknutím na jméno či fotografii se zobrazí životopis příslušného komisaře. Český komisař Štefan Füle bude zodpovídat za agendu rozšiřování EU a Evropskou sousedskou politiku. Oficiálně se nová Komise ujme úřadu až po jejím schválení en bloc Evropským parlamentem dne 26. ledna 2010. Hlaso­vání v plénu poté vždy předchází slyšení jednot­livých komisařů před relevantními výbory Evropské­ho parlamentu.

V rámci nové Komise zřídil její předseda dvě nová portfolia. Prvním je oblast ochrany klimatu, kterou bude řídit Connie Hedegaard z Dánska. Druhým zřízeným postem jsou inovace, jež zahrnují i staré portfolio vědy a výzkumu. Tímto důležitým krokem se propojily dvě strany znalostního trojúhelníku, což bude mít význam pro společný a koordinovaný postup v oblasti inovací a výzkumu.

Nová evropská komisařka pro výzkum a inovace Máire Geoghegan-Quinn
Nová evropská komisařka pro výzkum a inovace Máire Geoghegan-Quinn
Foto: Archiv CZELO

Novou eurokomisařkou pro inovace se stala Máire Geoghegan-Quinn z Irska, která byla před jmeno­váním do funkce od roku 2000 členkou Evropského účetního dvora. V 80. a 90. letech zastávala různé ministerské posty v irské vládě a působila také jako poslankyně irského parlamentu. Praktické zkušenosti má i z oblasti školství a ze sféry mediální.

ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR