Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Škola molekulárních biotechnologií


Závěrečnou konferencí dne 10. června 2008 skončil dvouletý projekt Škola molekulárních biotechnologií, který připravila Univerzita Palackého prostřednictvím Ústavu imunologie lékařské fakulty UP. Projekt podporovaný z Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Evropského sociálního fondu nabídl účastníkům sérii specializovaných workshopů s řadou laboratorních i průmyslových demonstrací.

Genové inženýrství a molekulární biotechnologie představují vrchol v biologických technologiích a formují zcela nové průmyslové odvětví. Dynamika jeho vývoje a zejména ekonomické efekty nutně přita­hují pozornost podnikatelů. Pracovníků, kteří samostatně zvládli tyto nové netradiční postupy, však není mnoho. Cílem projektu bylo zvýšit úroveň znalostí i praktických dovedností, a tím zhodnotit profesní schopnost cílové skupiny a v neposlední řadě prohloubit vzájemné poznání a spolupráci členů akademické obce a podnikatelů v oblasti biologických technologií. Praktická zkušenost, možnost konzultací s předními odborníky a osvědčení o absolvování kurzu bude hrát významnou roli v pracovní konkurenci.

Účastníci projektu si osvojili metodické přístupy k identifikaci a izolaci genu, možnosti jejich přenosu do produkčních organismů a popis technologie zpracování genových produktů až na úroveň průmyslově využitelných aplikací. Mimořádný zájem studentů potvrdil, že přestože se jedná o velmi složitou tematiku náročnou na intelektuální schopnosti i technickou základnu, je toto téma atraktivní a aktuální.

Řada věcí se podařila a projekt může být hodnocen jako úspěšný. Realizací projektu se však otevřela také řada otázek a problémů, které jsme dříve nebrali v úvahu. Ale i tato poznání jsou jeho významným přínosem.

obrazek k clanku
Vláknitá forma houby Candida albicans ­značená metodou ­nepřímé ­imunofluorescence protilátkami ­získanými proti ­rekombinantnímu proteinu Hsp90
FOTO: UP Olomouc

Evžen Weigl,
Univerzita Palackého v Olomouci