Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > červen  > Obálka

Stoletiny spojených ústavů lysolajských

04_4.jpg
Všechna fota: © Luděk Svoboda, Akademický bulletin

04_1.jpg
Foto: Archiv ÚCHP AV ČR

Větrné odpoledne propůjčilo 18. května 2010 kulisu účastníkům setkání na oslavě „stoletin spojených ústavů lysolajských“, půlstoletého výročí dvou badatelských pracovišť sídlících v areálu Akademie věd v Lysolajích – Geologického ústavu a Ústavu chemických procesů. Hosty přivítali ředitel Václav Cílek a Olga Šolcová, zástupkyně ředitele Jiřího Haniky (ten si bohužel těsně před akcí zlomil nohu).

04_2.jpg  04_3.jpg

Po vskutku vydařeném a vtipném proslovu předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše, který se vrátil „na domácí půdu“ (v letech 1996–2003 byl ředitelem Ústavu chemických procesů), vystoupil Vlastimil Růžička, náměstek ministryně školství. V areálu sídlí i ústav experimentální botaniky, jehož ředitelka Eva Zažímalová také pohovořila k hostům.

04_6.jpg

04_5.jpg

Zájemci se poté za doprovodu Václava Cílka vydali na exkurzi po moderní budově Geologického ústavu. Oficiální část programu vyvrcholila odhalením busty profesora Vladimíra Bažanta a předáním pamětních listů pracovníkům Ústavu chemických procesů. Autorem této i předchozí busty prof. Eduarda Hály (viz AB 11/2008) ve foyer budovy ÚCHP je vynikající fyzikální chemik a sochař Zdeněk Herman.

04_7.jpg

red