Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > duben  > Ocenění

Čestná oborová medaile Františka Palackého


Čestnou oborovou medaili Františka Palackého za zásluhy v historických vědách převzala prof. Anne Hudson dne 24. března 2010 z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše.


Foto: Zdeněk Tichý, Archiv KNAV

Anne Hudson působila dlouhá léta jako profesorka středověké angličtiny na univerzitě v Oxfordu, celoživotně se zabývala především výzkumem anglických spisů připisovaných filozofovi, teologovi a ranému oxfordskému reformátorovi Johnu Wycliffovi. Na základě nedokonalých a nespolehlivých starších edic, ale zejména na základě soustavného a důkladného studia středověkých rukopisů připravila společně s Pamelou Gradon v pěti obsáhlých svazcích kritickou edici těchto spisů pod názvem English Wycliffite Sermons I–V.

Anne Hudson je autorkou mnoha dalších významných monografií (The Premature Reformation Wycliffite Texts and Lollard History; Lollards and their Books) a analytických statí a studií publikovaných v renomovaných vědeckých časopisech a sbornících. Prof. Hudson se významně podílela také na pořádání mezinárodních sympozií a setkání, jichž se díky ní mohli účastnit i čeští vědci.

red