Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Evropští novináři v chemických laboratořích

Druhý březnový týden tohoto roku v Praze vyvrcholila série šesti stáží pro mladé evropské novináře v rámci mezinárodního projektu My Science – European Programme for Young Journalists. Týdenní stáž na VŠCHT Praha byla poslední ze série workshopů projektu, který je financován z prostředků 7. rámcového programu EU pro výzkum a vývoj (7. RP) a jehož cílem je zprostředkovat realitu současného výzkumu mladým evropským novinářům a jejich prostřednictvím i širší veřejnosti. Projektu se zúčastnilo 90 mladých pracovníků z médií z celé Evropy. Závěrečná konference se uskuteční v květnu v italském Bolzanu, sídle Evropské akademie EURAC, která projekt koordinuje.


© Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Na závěr každého workshopu obdrželi mladí novináři certifikát o účasti na projektu.

Projekt My Science se zaměřuje na mladé novináře či studenty mezi 20 a 30 lety především z členských států EU, ale i přidružených zemí, kteří se specializují – či se chtějí zaměřit – na vědu a výzkum. Náplní workshopů bylo umožnit mladým autorům bližší pohled na práci výzkumníků na šesti evropských pracovištích, která během několika měsíců navštívili. Cílem projektu je tak přispět k propojení vědecké a novinářské obce a posílit povědomí veřejnosti, jaké místo zaujímají výsledky vědecké a výzkumné práce v jejich každodenním životě.

Zúčastnivší se evropská pracoviště nabízejí různé vědecké obory – informační a komunikační technologie, výzkum kmenových buněk, chemické technologie, obnovitelná energie, životní prostředí a společenské vědy. Českým partnerem My Science je VŠCHT v Praze, kde se zahraniční novináři seznámili zejména s projekty, na jejichž financování se podílí Evropská komise.

Během týdne se účastníci stáže obeznámili mimo jiné s historií i současností VŠCHT Praha a také s několika významnými mezinárodními projekty, na jejichž řešení se zdejší výzkumné týmy podílejí – WELTEMP, DEMMEA, DoubleNanoMem, CHOBOTIX, CONFFIDENCE, PILGRIM, CARMUSYS a BIOTRACER či s prací Společné laboratoře VŠCHT a Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Nejvíce oceňovanou zkušeností byla mezi účastníky stáže jedinečná možnost poznat činnost výzkumníků v laboratořích, podle slov jedné z účastnic přímo „v přirozeném prostředí“ vědců, a vlastními smysly okusit, co práce v laboratoři obnáší. Podle možností konkrétních laboratoří se i sami mohli po dva dny účastnit výzkumné práce.



Součástí týdenního programu byla také návštěva historické Knihovny Akademie věd a moderní a uživatelsky velmi vstřícné budovy Národní technické knihovny v pražských Dejvicích. Mladí novináři byli též informováni, jak vzniká a čím se zabývá měsíčník Akademie věd ČR Akademický bulletin a co dělá České centrum pro mobilitu (Euraxess), které napomáhá zvyšovat a usnadňovat mobilitu vědců v rámci Evropy.

Možnost zblízka nahlédnout do nitra významného chemického pracoviště v ČR hodnotili mladí žurnalisté velmi pozitivně. Eva Vlčková z Lidových novin se v rámci projektu zúčastnila i stáže v biotechnologickém ústavu Biotalentum v maďarském Gödöllö. Účast v projektu, který jí umožnil zajímavá setkání a diskuse s odborníky v oblasti klonování a kmenových buněk i s kolegy z celé Evropy, s nimiž si mohla vyměňovat zkušenosti, posoudila slovy: „Ocenila jsem jedinečnou možnost nesledovat vědce jen z povzdálí, ale vžít se přímo do jejich role – mohla jsem si navléknout laboratorní plášť a rukavice a vyzkoušet si práci v laboratoři na vlastní kůži. Taková zkušenost se může při psaní dalších článků hodit.“

Pro VŠCHT budiž tato stáž příslibem, že v jejích účastnících získá do budoucna zasvěcené a nadšené mediální spolupracovníky, kteří budou její jméno šířit na stránkách evropských vědeckých periodik.
Více informací zájemci naleznou na webových stránkách projektu www.my-science.eu či na webových stránkách oddělení pro vědu a výzkum VŠCHT Praha http://www.vscht.cz/homepage/veda/index/Myscience.



PETRA KINZLOVÁ,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze