Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2010  > květen  > Z Bruselu

Spolupráce je klíčem k úspěchu – neformální sdružení IGLO

Obzvláště v Bruselu platí, že spolupráce je důležitou cestou k úspěchu. V případě kanceláře CZELO to znamená, že je důležité spolupracovat se všemi, kteří mohou svými znalostmi a kontakty přispět k lepší informovanosti a činnosti české kanceláře.

CZELO se proto stalo součástí tzv. skupiny IGLO (Informal Group of RTD Liaison Offices), neformální sítě styčných kanceláří pro výzkum a vývoj se sídlem v Bruselu. Cílem IGLO je podporovat a prohlubovat vzájemnou spolupráci, interakci a výměnu informací mezi svými členy, jejich národními výzkumnými systémy a evropskými institucemi v oblasti výzkumu a vývoje (VaV) a především rámcového programu.

IGLO založily v Bruselu Itálie, Německo, Španělsko a Francie v roce 1991. V současné době tato skupina čítá celkem 23 členů z 21 především evropských zemí; kromě států Evropské unie jde o Švýcarsko, Turecko, Norsko a Izrael. Jednotlivé kanceláře se většinou liší velikostí i rozsahem působnosti. Mnoho z nich vydává svůj zpravodaj s aktuálními informacemi z oblasti VaV.
Skupina IGLO pořádá několik pravidelných akcí.


Fota: Archiv CZELO
Na semináři IGLO zaměřeném na PPP Future Internet, který zorganizovala kancelář CZELO 2. března 2010, vystoupil Per Blixt z Generálního ředitelství pro Informační společnost a média Evropské komise (DG INFSO).

IGLO Core
IGLO Core sestává z vedoucích všech členských kanceláří nebo jejich zástupců ­– jeden za každou kancelář. Setkání IGLO Core se koná jednou měsíčně a v jeho organizaci se země střídají podle rotačního principu. Schvalují agendu a plány aktivit, pravidla fungování IGLO a psaných dokumentů, vznik nových pracovních skupin, přijímání nových členů a jmenování tajemníka a sekretariátu IGLO.

IGLO Open
Po setkání IGLO Core následuje IGLO Open: odborné semináře o specifických a aktuálních tématech evropského výzkumu. Organizaci zajišťují jednotlivé kanceláře také podle rotačního principu. Hlavním řečníkem bývá významná osoba z Evropské komise nebo jiných institucí. Setkání IGLO Open jsou otevřená pro členy IGLO a jejich spolupracovníky. Zástupci CZELO z jednání pořizují záznamy, které se rozesílají relevantním kontaktům v České republice (včetně prezentací).

IGLO Open special
V případě zájmu nebo aktuálního tématu může pracovní skupina či kterákoli kancelář svolat speciální setkání; jejich průběh je stejný jako u IGLO Open.

IGLO pracovní skupiny
Návrh na vznik nové pracovní skupiny podávají jednotlivé kanceláře; schvalovatelem je IGLO Core. Pracovní skupiny sestávají z odborníků nebo osob odpovědných za dané oblasti v jednotlivých kancelářích. Pravidelně se scházejí a řeší aktuální oborové záležitosti. Na setkání jsou současně zváni zástupci Evropské komise nebo agentur Evropské unie, aby pohovořili o aktuální problematice, podali k ní vysvětlení apod.
V současné době funguje v IGLO šest pracovních skupin (+ jedna ad-hoc), které pokrývají následující témata: 1. Space + Security Working Group – působnost původní skupiny pro bezpečnostní výzkum je od června 2009 rozšířená o oblast vesmíru; 2. FP7 Working Group; 3. Mobility Working Group; 4. Innovation Working Group; 5. Ideas (ERC) Working Group; 6. ETP + JTIs Working Group; 7. Ad-hoc Working Group Training.

IGLO Training Group
IGLO Training Group představuje jednorázovou sérii krátkých odborných školení, která se věnují ­různým oblastem a dotačním příležitostem ze 7. RP a dalších navazujících programů a iniciativ (např. obecná charakteristika programů, možnosti získání dotací, finanční management, management projektu atd.). Série se poprvé konala zhruba před čtyřmi lety, nyní se vzhledem k personálním obměnám kanceláří opakovala. Během let 2009 a 2010 se uskutečnilo celkem deset školicích modulů pro členy IGLO a jejich spolupracovníky. Zapojila se také kancelář CZELO a 13. října 2009 zorganizovala školení o administrativním řízení projektů a právních aspektech řízení projektů.

Vyhledávání projektových partnerů
IGLO nabízí možnost hledání evropských partnerů do projektů 7. rámcového programu. Na webové stránce IGLO je k dispozici formulář, který je po vyplnění rozeslán všem styčným kancelářím. Ty informace předávají dalším subjektům.

Kancelář CZELO zorganizovala 2. března 2010 odborný seminář IGLO Open, jehož tématem bylo partnerství veřejného a soukromého sektoru (public--private-partnership, PPP – Future Internet). Jde o program Evropské unie, který se zaměřuje na partnerství v oblasti internetu budoucnosti. Role řečníka se na pozvání CZELO ujal vedoucí oddělení Per Blixt ­(Head of Unit, New Infrastructure Paradigms and ­Experimen­tal Facilities) z Generálního ředitelství pro Informační společnost a média Evropské komise (DG INFSO). Diskuse na semináři, kterého se zúčastnilo okolo 45 účastníků převážně z kanceláří sdružených v IGLO i mimo něj, potvrdila aktuálnost zvoleného tématu.

Od července 2009 do června 2010 je tajemnicí skupiny IGLO Erika Szendrak z maďarské kanceláře HunASCO, která je první tajemnicí z nového členského státu. Erika Szendrak v Bruselu zastupuje maďarskou Akademii věd, pod niž kancelář HunASCO pat­ří. Dříve působila čtyři roky v Evropské komisi na DG pro výzkum a technologický vývoj (DG RTD) jako expertka pro výzkumnou politiku a na University of Nebraska v Lincolnu ve Spojených státech v pozici lektorky a výzkumné pracovnice. Zároveň je expertkou programového výboru, národní kontaktní pracovnicí (NCP) pro Myšlenky v 7. RP a členkou Team Europe Network.
Erika Szendrak poskytla kanceláři CZELO krátký rozhovor o zkušenostech z členství v neformální skupině IGLO.


Erika Szendrak, tajemnice skupiny IGLO, která v Bruselu zastupuje maďarskou Akademii věd.

Jaký máte názor na pozici IGLO v bruselské výzkumné komunitě, která zahrnuje i vztahy s Evropskou komisí?
IGLO je známým a důvěryhodným aktérem. Je považováno za jednoho z hlavních hráčů, kteří reprezentují neziskové a veřejné organizace s primárními zájmy v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Je důležité zmínit, že členové IGLO jsou nezávislí na oficiálních diplomatických službách akreditovaných v Bruselu a různé organizace zainteresované v evropském VaV se na ně mohou obracet se svými požadavky a problémy. IGLO je v Bruselu aktivní již téměř dvacet let a jeho hlavním úkolem je monitorovat činnost DG RTD v oblasti rámcových programů. Za tu dobu jsme vytvořili vzájemně prospěšný a fungující vztah mezi IGLO a Evropskou komisí; především DG RTD, ale i dalšími subjekty v oblasti VaV a inovací, například souvisejícími DG, výkonnými agenturami EU nebo Evropským parlamentem.

Jaké jsou výhody členství v IGLO?
Výhod je samozřejmě mnoho. Jedná se například o nepřetržitou a osvědčenou možnost networkingu styčných kanceláří pro VaV zde v Bruselu. IGLO také poskytuje škálu informací a umožňuje rychlý a neformální kontakt s profesionálními, zkušenými a dobře připravenými partnery. Vzájemná spolupráce probíhá na základě jasných a dobře srozumitelných pravidel. V rámci IGLO se uskutečňují také pravidelné vzdělávací semináře a další akce, které umožňují získat informace o aktuálních tématech v oblasti 7. RP, ERA a další relevantní problematice výzkumu, vývoje a inovací.

Členové IGLO
FRNS – Belgie; IWT – Belgie; EOC – Kypr; CZELO – Česká republika; DANRO – Dánsko; FiLi – Finsko; CLORA – Francie; KoWi – Německo; HunASCO – Maďarsko; Enterprise Ireland – Irsko; FURAD – Izrael; CNR-EU Liaison Office – Itálie; ENEA-EU Liaison Office – Itálie; Neth-ER – Nizozemí; RCN – Norsko; PolSCA – Polsko; ROST – Rumunsko; SBRA – Slovinsko; SOST – Španělsko; Vinnova – Švédsko; SwissCore – Švýcarsko; TuR&Bo-ppp – Turecko; UKRO – Velká Británie.

ADÉLA VOŽECHOVÁ,
stážistka v CZELO, Masarykova univerzita