Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Věda a výzkum

S AMAVETEM DO SVĚTA

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Národní finále XIV. ročníku soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže AMAVET, které se uskutečnilo 12.–13. dubna v budově Akademie, již tradičně zajišťuje prvním deseti výhercům účast v prestižních studentských soutěžích v zahraničí. Ne náhodou předseda Akademie věd prof. Václav Pačes, pod jehož záštitou se i letošní soutěž konala, v úvodním slovu zdůraznil, jak důležitá je nejen samotná vědecká práce, ale i schopnost studentů prezentovat ji v anglickém jazyce. \"U nás v Čechách jsme ještě pořád jakoby trochu na \"českém dvorku\" a angličtina tu není zdaleka používána tak, jak by měla být. Jestliže ale umíte anglicky, tak se ve vědě nemůžete ztratit,\" uvedl.

Zájemci o účast v soutěži, jednotlivci nebo týmy, přihlašují projekty z libovolné oblasti, musí je však zpracovat vědeckými metodami a postupy. Studenti na svých projektech mohou spolupracovat s odborníky či výzkumnými ústavy s prokazatelným vlastním podílem na výsledcích práce. Ve finále soutěže je úkolem mladého řešitele představit projekt v přiděleném výstavním prostoru a obhájit jej před odbornou porotou i veřejností. Porota při hodnocení využívá kritéria běžná na podobných mezinárodních soutěžích a posuzuje nejen kvalitu práce, tvůrčí přínos, ale i celkovou úroveň řešitelů včetně jazykových znalostí a schopnosti obhajoby. Letos bylo přihlášeno celkem 26 projektů.

V hemžícím se davu mladých reprezentantů vědy jsem poprosila Zdeňka Musila a Pavla Krejčíře ze Střední školy aplikované kybernetiky v Hradci Králové, aby mi přiblížili svůj projekt Ochrana autorských práv půjčovaných médií. "Jelikož v dnešní době nastal problém, kdy knihovny smějí půjčovat audio- a video-soubory jen v prostorách knihovny, aby zamezili jejich kopírování, rozhodli jsme se tento problém vyřešit. A to tak, že soubory půjčujeme zájemcům po internetu až domů, ale zároveň bráníme jejich kopírování pomocí RSA šifrování, které je v dnešní době považováno za jedno z nejbezpečnějších. Používá se např. k ochraně plateb platební kartou elektronického bankovnictví atd. Úkol řešíme pomocí dvou aplikací – serveru, který běží v knihovně a tzv. klientu, který běží doma." Následně mi Pavel Krejčíř vysvětlil fungování celé záhady. "Na serveru je uložena databáze uživatelů a databáze šifrovaných souborů. Každý člověk má svůj uživatelský účet, kde se v klientu přihlašuje podle svého jména a hesla. Vypůjčování funguje tak, že vyberu uživatele, dobu, po niž bude platit svůj přístup, a tím se zamezí, aby si soubor mohl přehrávat neustále." Oba soutěžící, kteří se se svým projektem umístili na krásném pátém místě, mi dále prozradili, že je v blízké době čeká prezentace šifrovacího systému v pražské knihovně, kde by se poté měl spustit i jeho testovací provoz. "Po konzultaci s knihovnou bychom byli rádi, aby náš program našel své uplatnění," směle dodali budoucí účastníci soutěže INTEL ISEF 2008 v Atlantě ve Spojených státech amerických.

Palmu vítězství z XIV. ročníku Soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže si odnesl Ondřej Mikšík z Gymnázia Kroměříž za projekt SmartCalib, který pomocí metod digitálního zpracování obrazu vyhodnocuje polohy značek používaných při kalibraci manipulátorů s vysokými nároky na přesnost. Autora nyní čeká prezentace projektu na 11. mezinárodní výstavě vědeckotechnických projektů mládeže ESI 2007 v Durbanu.

GABRIELA ŠTEFÁNIKOVÁ