Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červ-srp  > Představujeme projekty

ZAPOMENUTÍ HRDINOVÉ

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Pod tímto názvem se na veřejnosti představuje projekt, jenž v současné době realizuje Ústav pro soudobé dějiny AV ČR. Jeho cílem je přiblížit osudy Němců z českých zemí, kteří aktivně vystupovali proti nacismu v období let 1933–1945, a na příkladu osudů jednotlivců poukázat na činnost antifašistů za války a představit jejich poválečné osudy.

Projekt s oficiálním názvem Dokumentace osudů aktivních odpůrců nacismu, kteří byli po skončení druhé světové války postiženi v souvislosti s opatřeními uplatňovanými v Československu proti tzv. nepřátelskému obyvatelstvu vychází z vládního usnesení č. 1081 ze dne 24. srpna 2005 a veřejné soutěže vyhlášené dne 2. února 2006. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR se po splnění podmínek výběrového řízení stal k 1. červenci 2006 hlavním nositelem a realizátorem projektu, který má být ukončen k 30. září 2008. Hlavním koordinátorem je ředitel ÚSD AV ČR dr. Oldřich Tůma, manažerem projektu je doc. Jiří Kocian a vědeckou tajemnicí Mgr. Barbora Čermáková. Dozorčí komisi k řešení projektu v čele s předsedou prof. Tomášem Kostou ustanovilo Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Projekt se v první řadě obrací na pamětníky, odpůrce nacismu z řad někdejších občanů Československé republiky německé národnosti. Jeho úkolem je podchytit a shromáždit svědectví o životě těchto antifašistů, zmapovat dané téma po odborné stránce a zároveň seznámit s jejich osudy nejširší veřejnost. Poté, co skončí, bude toto téma i nadále připomínat stálá muzejní expozice v Ústí nad Labem, veřejně přístupná databáze, doplňující školní projekt a řada dalších výsledků doprovodného programu.

Spoluřešiteli projektu jsou Národní archiv a Muzeum města Ústí nad Labem. V průběhu trvání se zapojují i další subjekty, ať už na vyhledávací fázi (Živá paměť) nebo na prezentaci tématu (Česká centra v zahraničí, Národní filmový archiv, Post Bellum, Český rozhlas, Collegium Bohemicum).

Projekt se zaměřuje na: a) zjištění okruhu osob, kterých se týká zadání projektu, podrobnou dokumentaci jejich životních osudů; b) vědecké bádání k tématu; c) seznámení veřejnosti s osudy pamětníků.

V rámci první etapy vyhledávací fáze se uskutečnila široká informační kampaň, a to ve spolupráci s Ministerstvem zahraničí ČR, zastupitelskými úřady a Českými centry. Byla oslovena řada příslušných organizací v zahraničí, zejména ve Spolkové republice Německo a v Rakousku. Do června 2007 reagovalo na výzvu přes 80 jednotlivců a několik spolkových sdružení v Čechách, Německu, Velké Británii, Švédsku a Rakousku.

Výraznou pomůckou, a zároveň i důležitým výstupem projektu je sestavení databáze adresátů projektu, jejímž hlavním zpracovatelem je Národní archiv. Připravovaná databáze bude obsahovat základní životopisné údaje o osobách, které se po druhé světové válce ocitly v tzv. seznamech antifašistů, účastnily se bojových akcí v armádách protifašistické koalice, byly za války perzekuovány atd. Zároveň bude také obsahovat podrobné údaje k jednotlivcům, jež se přihlásí jako adresáti projektu a poskytnou své vzpomínky. Cílem databáze je propojit údaje z archivních dokumentů úřední povahy s informacemi od pamětníků z části projektu oral history. Data o jednotlivých osobách bude "komentovat" i obrazový materiál ze soukromých písemností a rodinných fotografií. V současné době jsou v databázi uvedeny údaje k 20 000 osobám.

Badatelé z ÚSD a NA ČR se společně podílejí na výzkumu domácích i zahraničních archivů. Hlavním úkolem rešeršní a badatelské fáze je studium dokumentů týkajících se německých antifašistů (dílčí i souhrnné situační zprávy o průběhu odsunu tzv. antifatransportů, statistické údaje, ale i zajímavé případy jednotlivých rodin). Uplatnění naleznou výsledky této práce v popularizační edici dokumentů.

Zároveň s archivním výzkumem a s růstem databáze pokračuje také sběr osobních svědectví a vzpomínek z okruhu adresátů projektu, respektive osob jim blízkých. Rozhovory s pamětníky se realizují v České republice i v zahraničí (polovina respondentů pochází z Německa). Všechny získané výpovědi budou archivovány v Centru pro orální historii v ÚSD. Způsob zpracování shromážděného materiálu předpokládá dvojí využití – pro vlastní vědecké vyhodnocení a popularizační (především ve využití ke školním projektům, výstavám a k rozhlasovému a filmovému zpracování).

Při prezentaci projektu se počítá s uspořádáním dvou mezinárodních konferencí. První s názvem I oni byli proti se konala 13.–15. listopadu 2006 v Ústí nad Labem. Cílem bylo shrnout dosavadní výsledky bádání a otevřít diskusi k některým metodologickým otázkám. Zazněly zde příspěvky věnované osudům německých antifašistů po roce 1945, jejich právnímu statutu a také postupné změně v postavení ve společnosti. Závěrečný blok konference patřil pamětníkům. V rámci konference byla instalována výstava Zapomenutí hrdinové se základními informacemi o projektu. Panely doplněné vybranými uměleckými díly z výstavy K tektonice dějin se v únoru 2007 prezentovaly také v Českém centru v Drážďanech.

Projekt se věnuje i spolupráci s učiteli a studenty. Pro učitele základních a středních škol byl zorganizován přednáškový cyklus Zapomenutí hrdinové: sudetští antifašisté (1933–1948), který se uskutečnil v květnu 2007 na Pedagogické fakultě UK, a na zimní semestr 2007–2008 se ve spolupráci s Filozofickou fakultou UK připravuje jednosemestrální kurz pro studenty Němečtí antifašisté v Československu a jejich životní osudy (30.–50. léta 20. století). Také letošní 4. ročník české varianty dějepisné soutěže EUSTORY pro studenty střeních škol se konal pod záštitou projektu (téma: MY A ONI. Česko-německé stýkání a potýkání ve dvacátém století, viz str. 36).

Garantem samostatného a soustavného Školního projektu jsou řešitelé z Ústí nad Labem (ve spolupráci s Filozofickou fakultou UJEP). Připravují prezentaci tématu pro školní mládež z vyšších ročníků základních škol, středních škol a učňovských zařízení (přednášky, diskuse s pamětníky, exkurze).

Nejširší veřejnosti je určena prezentace na webových stránkách, kde bude zpřístupněna i část získané dokumentace (včetně uskutečněných interview s adresáty), připravovaný dokumentární film a rozhlasové pořady s pamětníky. Plánuje se také filmový cyklus Sudety ve filmu a série autorských čtení. Značný ohlas získalo také vydání časopisu Dějiny a současnost s tématem Němci proti Hitlerovi. Zapomenutí sudetští hrdinové (č. 4, 2007).

Muzeum města Ústí nad Labem ve spolupráci s Národním archivem připravují k tématu putovní výstavu. Vernisáž lze předpokládat v říjnu 2007 v prostorách Národního archivu na Chodově. Následovat bude zapůjčení výstavy Českým centrům v Německu (do června 2008). Jádro putovní výstavy bude upraveno tak, aby mohlo být zapůjčováno dalším místním zájemcům, popř. postoupeno k využití zastupitelským úřadům v zahraničí.

Projekt završí druhá mezinárodní konference a stálá expozice věnovaná německým antifašistům v Ústí nad Labem. Více se o něm dočtete na webových stránkách www.zapomenutihrdinove.cz.

Barbora Čermáková,
Doubravka Olšáková,
Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i.