Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > únor  > Obálka

SVĚT POTŘEBUJE VĚDU A VĚDA POTŘEBUJE ŽENY

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Vítězky prvního ročníku stipendijního programu L'Oréal pro ženy ve vědě byly vyhlášeny letos 10. ledna na slavnosti konané ve dvoraně Knihovny AV ČR.

Společný projekt L'Oréal Česká republika, České komise pro UNESCO a Akademie věd ČR je určený vědkyním do 35 let. K prvnímu souboji o roční stipendium ve výši 180 000 Kč na podporu výzkumu se sešlo celkem 38 projektů z nejrůznějších oblastí přírodních věd. Generální ředitel společnosti L'Oréal ČR Jean-Charles Bondy konstatoval příjemné překvapení nad počtem i pestrostí přihlášených projektů a z toho vyplývající závazek nejen pro příští ročníky, ale i s ohledem na mezinárodní část projektu For Women in Science, v němž se od roku 1998 udělují stipendia špičkovým badatelkám z celého světa. Na obr. č. 3 je zachycen s vedoucím tajemníkem České komise pro UNESCO Pavlem Škodou (uprostřed) a předsedou AV ČR Václavem Pačesem.

Odborná porota pod vedením prof. Heleny Illnerové měla obtížné rozhodování, protože minimálně pětina přihlášených projektů dosahovala svými parametry zpracování i kvalitou projektu skutečně špičkové úrovně. Hodnotící kritéria by bylo třeba rozšířit i o další parametry: zpětnou vazbu výzkumu pro jeho praktické využití, kvalitu dosavadní publikační činnosti autorek a individuální nebo týmovou charakteristiku jednotlivých projektů. Snímek č. 2 zachycuje Helenu Illnerovou s molekulární bioložkou Mary Osborn, jednou z pěti nejvíce citovaných vědkyň na světě, nositelkou ocenění L'Oréal/UNESCO Ženy ve vědě, která se aktivně zasazuje o větší rovnosti mezi muži a ženami v oblasti vědy.

Stipendium L'Oréal získala za projekt K problematice vlivu tlaku na reologické chování PIM (Powder Injection Moulding) materiálů doc. Berenika Hausnerová z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (obr. 1 – uprostřed). Doc. Kateřina Kaňková z brněnské Masarykovy univerzity (obr. 1 – vpravo) byla oceněna za výzkum patogeneze pozdních diabetických komplikací – zejména diabetické nefropatie, úlohu genetické variability při jejich rozvoji a zejména možnosti jejich časné predikce. Do třetice mladých vědkyň získala stipendium dr. Tetyana Ostapchuk z Fyzikálního ústavu AV ČR v Praze (obr. 1 – vlevo), která zkoumala tzv. smart materials (chytré materiály), z nichž se zaměřila ta ty, jež jsou ekologicky nezávadné, technologicky nenáročné, a přestože slibné, kvůli náročnosti požadovaného experimentu ne zcela prozkoumané.

HaM