Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > říjen  > obsah

Galerie 10/2007 - VĚDA A VÍRA aneb O DOROZUMÍVÁNÍ 2

Obrázek k článku
Elektronovým mikroskopem odhalené děje, které probíhají v rostlinné buňce – i v buňkách lidského těla – udivují souhrou a zřejmou smysluplností svých výkonů a úkolů, prozrazujících i samotným vědcům jen z části v tkáni života utajený řád. Na snímku trojrozměrná rekonstrukce mikrostruktury chloroplastů, tělísek nezbytných pro fotosyntézu, v rostlinách kontrolních (vlevo) a v geneticky upravených rostlinách nadprodukujících hormon cytokinin (vpravo).
FOTO: Archiv ÚEB AV ČR

Obrázek k článku
Hledání pravdy, hledání krásy, hledání lásky… A na dně oné touhy vědců, umělců i všech lidí tušení Nepoznaného, které poutníci života stejně jako autoři evangelií před sebou vidí v setkání se Světlem. Na snímku Evangelisté, Petr Brátka 1990, Asociace jihočeských výtvarníků
FOTO: Archiv autorky

Obrázek k článku
Hospodine, pane náš, jak vznešené je tvoje jméno po vší zemi… zpívá dávný člověk v jednom ze starozákonních žalmů. A člověk 21. století se uprostřed všemožných ohrožení, která ho obklopují, znovu vrací k myšlence pastýře stvoření, hospodáře a ochránce, jímž je Stvořitel a jímž má také on na planetě Zemi být. Na snímku akademické malířky Heleny Schmaus-Shoonerové obrázek z její sbírky kreseb vydaných ve prospěch zažehnání následků povodní v roce 2002.
FOTO: Archiv autorky