Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > březen  > Z Bruselu

Role Generálního sekretariátu Rady EU a jeho spolupráce s předsednickým státem

Rada EU je důležitým orgánem Evropské unie. Často je však zaměňována role Generálního sekretariátu Rady EU a Evropské komise. Na jeho činnosti jsme se zeptali ředitele sekce Konkurenceschopnost, průmysl, výzkum a Informační společnost Generálního sekretariátu Rady Evropské unie Jiřího Buriánka.

Jiří Buriánek
FOTO: Archiv Jiřího Buriánka

Mohl byste čtenářům Akademického bulletinu více přiblížit, jak jsou rozděleny role mezi Evropskou komisí, Radou EU (a jejím sekretariátem) a Evropským parlamentem?
Generální sekretariát je administrativním orgánem Rady Evropské unie. Rada EU je politickou institucí, která zastupuje členské státy navenek a schvaluje návrhy předložené Komisí, a to buď sama, nebo společně s Evropským parlamentem. Evropská komise jako výkonná instituce a strážce smluv navrhuje, provádí a řídí. Úkolem Evropského parlamentu, který se skládá z demokraticky zvolených zástupců evropských občanů, je konzultace, spolupráce, spolurozhodování. Důležitou roli dále hrají: Výbor regionů, Evropský hospodářský a sociální výbor, Evropská investiční banka, Evropský soudní dvůr a Evropský účetní dvůr.
Rada EU zastupuje zájmy členských států a v jejím předsednictví se střídají členské státy po šesti měsících. Po současném českém předsednictví nastoupí Švédsko, v r. 2010 se vystřídá Španělsko a Belgie, v r. 2011 připadne tato úloha Maďarsku a Polsku. V dalších dvou letech přijde řada na Dánsko, Kypr, Irsko a Litvu.
Rada EU se skládá z ministrů členských států a v současnosti pracuje v devíti formacích: obecné záležitosti a vnější vztahy; hospodářské a finanční věci; konkurenceschopnost; životní prostředí; zemědělství a rybolov; doprava, telekomunikace a energetika; vzdělávání, mládež a kultura; spravedlnost a vnitřní věci; zaměstnanost, sociální věci, zdraví a ochrana spotřebitele. Veškerá práce Rady je připravována nebo koordinována Výborem stálých zástupců (COREPER), který se skládá ze stálých představitelů členských států v Bruselu a jejich zástupců. Samotnou činnost tohoto výboru připravuje asi 250 výborů a pracovních skupin, složených z delegátů členských států.
Generální sekretariát Rady EU jako stálá a nezávislá evropská veřejná administrativa zajišťuje hladký chod Rady EU a poskytuje služby členům Rady, předsednictví a generálnímu tajemníkovi/vysokému představiteli pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javieru Solanovi. V současnosti má asi 2700 zaměstnanců a tvoří ho osm generálních ředitelství, která poskytují intelektuální a praktickou infrastrukturu, připravují průběh zasedání, udržují archiv, poskytují právní služby, zajišťují překlady a komunikaci s veřejností i médii.

Generální sekretariát Rady EU úzce spolupracuje s předsednickým státem. Jak tato spolupráce obvykle probíhá?
Generální sekretariát podporuje činnost předsednictví jak v rámci přípravných orgánů, tak i na zasedání rad, včetně Evropské rady. Složka k jednotlivým spisům je obvykle zakládána v návaznosti na návrh právního aktu nebo sdělení od Evropské komise. V prvním případě je text detailně diskutován příslušnou pracovní skupinou a předsednictví následně připraví kompromisní návrh. Ve druhém případě je text nejdříve podroben analýze ze strany předsednictví, které poté připraví návrh závěrů nebo prohlášení Rady a předloží k diskuzi pracovní skupině.
Všechny tyto texty jsou připravovány ve spolupráci s Generálním sekretariátem Rady, který rovněž vypracovává zprávy a záznamy pro COREPER a Radu. Mezi další úkoly GS Rady patří zajišťovat komunikaci, rozesílat dokumenty, pozvánky a programy zasedání. Striktně je uplatňována zásada trans­parentnosti – umožnit evropským občanům sledovat práci Rady EU do nejmenších detailů. GS Rady rovněž napomáhá předsednictví ve vztazích s dalšími evropskými institucemi, zejména s Evropským parlamentem a Komisí, se třetími zeměmi a mezinárodními organizacemi.
Všechna tisková prohlášení i audiovizuální dokumentaci připravuje rovněž GS Rady, který organizuje i společenské akce předsednictví konané na půdě Rady – recepce, obědy či večeře pro ministry. Stručně řečeno, GS Rady poskytuje předsednictví nepostradatelné služby.

Jednací sál EU
© Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Jak vypadá každodenní činnost Generálního sekretariátu Rady EU, konkrétně např. vaší sekce?
Do odpovědnosti Generálního ředitelství C, v jehož čele stojí generální ředitel Klaus Gretschmann, spadá většina agendy prvního pilíře, tj. Smlouvy o Evropském společenství: konkurenceschopnost, inovace, výzkum, průmysl, informační společnost, telekomunikace, vnitřní trh, politika soutěže, celní unie, doprava a energetika. V rámci tohoto generálního ředitelství se nachází i ředitelství II, které vedu já a které zodpovídá za výzkum, inovace, telekomunikace a konkurenceschopnost.
V oblasti výzkumu zahrnuje naše práce např. projednávání a schvalování rámcových programů EU pro výzkum a vývoj (Evropského společenství i Euratomu), jejichž rozpočet ve výši cca 70 miliard eur na sedmileté období (2007–2013) je třetím nejvyšším po rozpočtu na zemědělskou a strukturální politiku. Druhou významnou součástí je podpora spolupráce mezi členskými státy a Komisí v kontextu Evropského výzkumného prostoru a nově vytvořeného Lublaňského procesu, což zahrnuje např. snahy o společné programování, mobilitu vědců, zakládání evropských výzkumných infrastruktur a mezinárodní spolupráci v oblasti výzkumu. Spolu­zodpovídáme rovněž za vznik Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), který představuje průřezovou agendu mezi výzkumem, inovacemi a vysokoškolským vzděláváním a je evropskou reakcí na americký MIT (Massachusetts Institute of Technology).
Z dalších zajímavých aktivit bych v rámci telekomunikací rád zmínil roaming či přezkum telekomunikačního balíčku, v informační společnosti problematiku e-governance, v oblasti konkurence­schopnosti pak zvláště odpovědnost za rozsáhlou Lisabonskou strategii, udržitelnou průmyslovou politiku, inovace včetně regionálních klastrů, podporu malých a středních podniků, cestovní ruch a Evropskou politiku vesmíru, která řeší zajímavá témata jako GMES či Galileo (ve spolupráci s kolegy z ředitelství III).
Naše práce má i externí rozměr – aktivně jsme zapojeni do spolupráce v oblasti průmyslové politiky EU se zeměmi Středomoří a účastníme se pracovních skupin věnujících se transatlantickým vztahům, spolupráci s východní Evropou a střední Asií a s mnoha dalšími částmi naší planety.
Zajišťujeme administrativně činnost Rady pro konkurenceschopnost (vnitřní trh, průmysl a výzkum) a částečně Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku. Stručně řečeno, jedná se o pestrou a fascinující agendu, v níž práce nikdy nekončí.

Rozhovor není osobním stanoviskem Generálního sekretariátu Rady EU.

Táňa Perglová,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR