Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2011  > duben  > Ocenění

De Scientia et Humanitate Optime Meritis

Čestnou medaili De scientia et humanitate optime meritis převzala 22. února 2011 doc. Lydia Petráňová z Etnologického ústavu AV ČR, která se dlouhodobě zabývá výzkumem dějin hmotné kultury, stravování a sociálně-historické problematiky zvyků a tradic venkovského lidu.

15_1.jpg
 Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Nejvýznamnější ocenění, které Akademie věd ČR uděluje, převzala od předsedy AV ČR Jiřího Drahoše Lydia Petráňová.


V letech 1993–2006 byla členkou Akademického sněmu AV ČR. Od roku 1997 do roku 2005 pracovala v Akademické radě AV ČR, v letech 2001–2005 působila jako místopředsedkyně AV ČR odpovědná za koncepční a vědecko-organizační otázky sekce pro humanitní a společenské vědy. Od roku 2005 je členkou Vědecké rady AV ČR.
Doc. Lydia Petráňová ukončila v roce 1967 studium na Filozofické fakultě UK v Praze; obor historie–čeština. V roce 1998 se habilitovala na Pedagogické fakultě Univerzity J. E. Purkyně v oboru české dějiny. Od roku 1985 pracuje v Oddělení historické etnologie Etnologického ústavu AV ČR; vedoucí oddělení je od r. 1992. V 90. letech 20. století přednášela na FF UK v Praze, nyní na Filozofické fakultě UJEP v Ústí nad Labem.
L. Petráňová se orientuje na problematiku tzv. tradiční lidové kultury a na dějiny kultury obecně. Je spoluautorkou klasického díla Dějiny hmotné kultury I., II. (Praha 1985, 1997), autorkou mnoha vědeckých studií a několika alternativních učebnic dějepisu (Lidé v dějinách. Středověk, Raný novověk; Průvodce všedním životem ve středověku, Praha 1996, 1997, 2005). Odborný zájem o ikonografii a sémiotiku realizovala v monografii Domovní znamení staré Prahy (Praha 1988, 1991, 2008). Významně se redakčně i autorsky podílela na třísvazkovém encyklopedickém díle Lidová kultura – Národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska (Praha 2007). Dlouhodobě se jako členka redakční rady podílí na vydávání časopisu Český lid/Etnologický časopis, který představuje ústřední vědecké oborové periodikum.
L. Petráňová patří mezi nejvýznamnější odborníky v českém i evropském měřítku svého oboru. Mimořádné schopnosti společenské komunikace uplatnila rovněž při rozvíjení mezinárodních vztahů, zejména styků mezi českými a francouzskými vědci (za což byla oceněna Řádem akademických palem 2006), nebo jako členka v prestižních mezinárodních vědeckých společnostech (například The International Commission for the Research into European Food History ICREFH).
red