Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > září  > Věda a výzkum

OHLÉDNUTÍ ZA VÝSTAVOU FUSION EXPO

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Výstava Fusion Expo, která byla od 11. do 23. června 2007 k vidění na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské v Praze, informovala laickou veřejnost o smyslu a stavu výzkumu řízené termojaderné fúze.

Výstava kromě jiného iniciovala vynikající "fúzní" webové stránky www.jaderka.cz, které budou v propagaci fúze pokračovat. Zpestřily a doplnily ji i další popularizační akce jako např. Fyzikální týden na FJFI a Věda v ulicích projektu Česká hlava, které s výstavou dobře interagovaly.

Určitě to nebylo jen téma výstavy, které zajistilo jasné první místo prodejnosti knížky McCrackena a Stotta Fúze – energie vesmíru v nabídce čtyř titulů nakladatelství Mladá fronta. Vkusné suvenýry jen podtrhly pečlivost, s jakou byla výstava připravena. Do češtiny přeložené brožurky, skládačky, plakáty, CD a DVD o fúzi, remitendy vědeckopopulárních časopisů, vše navíc pro návštěvníky zdarma.

Škoda, že se nepodařilo instalovat model tokamaku Compass-D, který by se stal automaticky dominantou výstavy, škoda sekvence činnosti modelu tokamaku ITER poškozené při transportu.

Ve srovnání s Fusion Expo Praha 1998 jsme zaznamenali viditelný pokrok v informovanosti návštěvníků! Zhruba polovina z 2000 návštěvníků byli studenti středních škol. Zájem a znalosti některých skutečně potěšily.

Kromě 30 originálních panelů se na výstavě objevilo 15 tuzemských panelů zdařile reprezentujících českou Asociaci EURATOM-IPP.CR. Největší zájem samozřejmě vzbuzovaly "živé" modely, z nich již tradičně získala palmu vítězství plazmová koule.

Zcela unikátní byl doprovodný program přednášek, který probíhal na třech úrovních. Základní nabízela informace o plazmatu a fúzi, druhá řada se zabývala jednotlivými fúzními tématy od historie až po fúzní výchovu. Třetí sada přednášek se týkala aplikovaných věd.

Výstavu, která je majetkem Evropské komise a je spravována italskou Asociací EURATOM-ENEA, od samého počátku zabezpečovala Pracovní skupina jmenovaná ředitelem ÚFP AV ČR prof. P. Chráskou, s kterou úzce spolupracoval pověřenec tajemníka FJFI Ing. L. Vrány. Pracovní skupina průběžně "zaměstnávala" studenty FJFI a další kolegy z ÚFP. Vítanou pomoc poskytl Odbor mediální komunikace AV ČR a Oddělení komunikace s veřejností ČEZ, a. s.

Závěrem uveďme názor jednoho ze 2000 návštěvníků – Ing. Jaroslava Bousky, který žije 20 let v Austrálii: "Výstava byla perfektní. Český překlad přesný. Úroveň všech přednášek, alespoň těch co jsem slyšel, byla výborná, průvodci výstavou (ať z Ústavu fyziky plazmatu, či studenů z ČVUT-FJFI) ochotní a informovaní. Výstava by měla putovat (i když třeba bez modelů JET a ITER) po České republice (i po Slovensku) na co možná nejvíce míst."

MILAN ŘÍPA,
Ústav fyziky plazmatu AV ČR, v. v. i.