Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Jihomoravský program pro špičkové vědce

Jihomoravský kraj otevírá ve spolupráci s Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu, z. s. p. o., nový dotační program SoMoPro – South Moravian Programme for Distinguished Researchers. Jeho cílem je přispět k zapojení jihomoravských vědecko-výzkumných pracovišť do světového výzkumu. V rámci programu budou financovány pobyty zahraničních špičkových vědců a českých špičkových vědců působících v zahraničí na veřejných vědecko-výzkumných institucích v regionu.

EU South Moravian Region

V první fázi je SoMoPro plánován na čtyři roky s celkovým rozpočtem 3,88 mil. eur. Jihomoravský kraj podal žádost o jeho kofinancování ze 7. rámcového programu pro vědu a výzkum Evropské komise, programu People (Akce Marie Curie), a to ve výši 1,55 mil. eur. Po pozitivním vyhodnocení dotačního programu Evropskou komisí byl SoMoPro oficiálně zahájen 1. dubna 2009. V rámci něj budou vyhlášeny dvě výzvy k podávání žádostí o grant, první z nich začne v polovině června 2009. Žádosti o dotaci, jež následně zhodnotí mezinárodní evaluátoři, mohou podávat příchozí vědci přírodovědeckých a technických oborů ve spolupráci s hostitelskou vědecko-výzkumnou institucí, která sídlí v Jihomoravském kraji. V rámci programu budou otevřena dvě grantová schémata, pro příchod zahraničních vědců a pro reintegraci vědců českých. V případě zahraničních badatelů zahrne finanční příspěvek náklady na mzdu vědce, mobilitu a cestovní náklady, vědeckou činnost a příspěvek na režijní náklady výzkumné instituce. V případě reintegrujících se českých vědců bude finanční příspěvek obsahovat náklady na mzdu vědce, příspěvek na vědeckou činnost a na režijní náklady vědecké instituce. O grant může zažádat pracoviště veřejné vědecko-výzkumné instituce se sídlem v JMK a vědec, který je držitel titulu Ph.D. nebo má alespoň čtyři roky praxe ve vědě a výzkumu. Pů­jde o dlouhodobé pobyty vědce v regionu, a to na dobu jednoho až tří let. Více informací o vstupních podmínkách i celém programu je k dispozici na http://www.jcmm.cz/en/somopro.html.

SoMoPro
SoMoPro – nové grantové schéma pro příchod zahraničních vědců a reintegraci českých vědců do veřejných vědecko-výzkumných institucí v Jihomoravském kraji

Program SoMoPro, který je realizován v rámci Regionální inovační strategie JmK – RIS 3 (www.ris3.cz), navazuje na projekty vědecko-výzkumných institucí v JMK, které plánují rozšíření a zkvalitnění vědecko-výzkumných kapacit v kraji; např. ICRC (Mezinárodní centrum klinického výzkumu – navázání spolupráce s prestižní Mayo Clinic v oblasti výzkumu, prevence, diagnostiky a léčby nádorových onemocnění) nebo CEITEC (Středoevropský technologický institut – výzkum a vývoj v oblastech biotechnologií a pokročilých materiálů a technologií).

Libuše Chládková,
Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu
Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu