Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Nejsou zápalky aneb Vánoce 1968

V prosinci 1967 úspěšně argumentovala tehdejší vysoká funkcionářka Ladislava Kleňhová-Besserová ve prospěch přerušení klíčového jednání ÚV KSČ tím, že soudružky musí připravovat vánoční oslavy. I o rok později utlumil předvánoční shon na krátkou dobu politické dění v jinak bouřlivém roce. Vánoční prázdniny vedly mimo jiné také ke zmírnění dlouhotrvajících nepokojů na vysokých školách, na nichž studenti protestovali proti opouštění polednových reforem.

Přestože se starosti o politické změny v posrpnovém údobí nedaly zcela vytlačit z hlav občanů, alespoň na nějakou dobu je přeci jen zastínilo shánění dárků či potřeb na sváteční tabuli. Stejně jako v jiných letech přitom občané museli překonávat mnoho nejrůznějších problémů. I na předvánočním trhu v roce 1968 mnoho druhů zboží chybělo. Jestliže se v některých letech jevily jako mimořádně cenná komodita třeba balíčky toaletního papíru nebo pytlíky soli, v roce 1968 marně občané sháněli například obyčejné zápalky. Mezi tzv. úzký profil ovšem patřil i nábytek, koberce, ložní prádlo, sklo, porcelán a jiné. Nebezpečně rychle mizely z pultů tradiční čokoládové kolekce a obavy vzbuzovaly také nízké dodávky vepřového masa. Těžko se sháněly i tradiční dárky, jako např. hračky či zlatnické zboží. V případě dětských lyží nebo sáněk se museli kupující vyrovnat s podstatně vyššími cenami. Nervozitu v obchodech přitom prohlubovaly obavy občanů z dalšího zdražování. Zvýšený zájem kupujících podporoval rychlý růst reálných mezd v průběhu celého roku. Starostí tedy bylo dost a příprava okamžiků vánočního pokoje si vynutila plné nasazení všech sil.
Svátky probíhaly ve většině rodin podobně jako v předešlých letech i přes všechny pronikavé změny. Navzdory vytrvalým výzvám odborníků na výživu zdobil stoly bramborový salát se smaženým kaprem či vepřovými řízky. Stromečky se blyštěly kouličkami i staniolem čokoládových bonbonů, v předsíních viselo zlacené jmelí a lidé pilně posílali pohlednice s různými vánočními motivy. Štědrý den připadl tento rok na úterý, tedy na pracovní den. Hospodyně se měly co ohánět, i když v mnoha případech směly odejít připravovat večeři již brzo odpoledne. Oproti předešlému roku, kdy svátky proběhly „na blátě“, provázelo Vánoce o něco chladnější počasí a na Štědrý den místy dokonce sněžilo.
Záběr Země, který pořídila posádka kosmické lodi Apollo 8 dne 24. 12. 1968.
Záběr Země, který pořídila posádka kosmické lodi Apollo 8 dne 24. 12. 1968.
FOTO: www.apod.nasa.gov

Patrných změn vyvolaných politickým vývojem v průběhu roku nebylo vidět mnoho. Přesto se nějaké přeci jen našly. Do dávné minulosti patřily světelné mapy sledující cestu Dědy Mráze z Kamčatky. Na některých náměstích je po mnohaleté pauze vystřídaly vánoční stromy republiky. Oživená tradice však vydržela velmi krátce a rychle byla opět přerušena. Určité změny mohli citliví pozorovatelé vysledovat i ve vztahu k církevním aspektům vánočních oslav. Nejen že znělo více tradičních koled, ale vyrojilo se též množství dříve proskribovaných betlémů s anděly a především drobným Jezulátkem, které v boji o pozici bytosti nadělující českým dětem dárky v předešlých letech drtivě potřelo Dědu Mráze. Proměnu dokumentoval i program televize. Vedle tradičních pohádek a pořadů s koledami a říkadly se objevil i přímý vstup na půlnoční mši v kostele. Patrně nejvíce diváky zaujal vánoční díl populárního písničkového seriálu Píseň pro Rudolfa III., jenž nabídl zajímavé vystižení sváteční atmosféry v české rodině. Znovu bdělá Státní bezpečnost ovšem varovala, že v rozhlase chce režisér Bašta pod nevinným názvem Strašidla v pohádkách a lidových vyprávěních propašovat do éteru v čase svátků ideologicky nebezpečný pořad, který má prý vyzývat k boji se současným zlem. Svátky nicméně proběhly bez většího pozdvižení. Děti se radovaly z vytoužených hraček, které dostaly pod stromeček, nechyběly ani tradiční kosti zapíchnuté v krku a sem tam nějaký ten požár stromečku. Konec roku se nezadržitelně blížil a jeho oslava se nesla ve znamení pikantních pochoutek, alkoholu a v neposlední řadě různých rozhlasových a televizních estrád. Hlavní silvestrovský pořad Československé televize nazvaný Ve dvou se to lépe táhne moderovala dvojice, která symbolizovala televizní zábavu i v následujících desetiletích – Vladimír Dvořák a Jiřina Bohdalová. Na obrazovkách se poprvé objevila proslulá malá televizní komedie Bohouš o žroutském souboji bernardýna s turistou, která rovněž tvořila mnoho následujících let neodmyslitelnou součást svátečního programu. Při přípitku o půlnoci jistě mnoho lidí přemýšlelo, jakým směrem se budou osudy státu i jejich ubírat v následujícím roce. Jen málokdo však očekával, že jako přesné proroctví se ukáže karikatura autorské dvojice Bape, která vyšla krátce před Vánoci; dva muži si na ní přejí veselé Vánoce v roce 1989. Mělo uplynout dalších více než dvacet let, než přijdou Vánoce ve znamení velkých politických změn, s cukrovím zdobeným písmeny OF.

MARTIN FRANC,
Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i.,
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.