Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Akce ve výzkumu a vývoji se rozbíhají

Akreditovat se, dostavit se včas a na správné místo. Být uvítán řadou židlí, stolů, mikrofonů. Sledovat hemžení fotografů, techniků i řečníků, delegátů a organizátorů. Projednávat, hledat konsensus, komentovat, projít iterací, domlouvat, diskutovat, vyjednávat. Programové i organizační zajištění předsednictví má svůj zajetý rytmus a to české z něho navzdory obavám rozhodně nevypadlo.

eu2009.cz

České předsednictví v Radě EU se dostalo za svou polovinu a objevují se první hodnocení. Pomalu se stáváme součástí řady předsednictví Budou se na nás odkazovat, hodnotit naši roli v problematice ekonomické krize, Lisabonské smlouvy, vnitřního fungování EU, schopnosti se výrazněji angažovat v jednotlivých problémech. Bude se výrazněji než kdy dříve probírat náš skepticismus vůči EU jako celku. Minulost je poměrně netečná k čitelným visačkám, vynikajícímu ozvučení sálu či k profesionální organizaci.
Akce ve výzkumu a vývoji do své druhé poloviny rozhodně nevstupují. Ve dnech 24.–25. února 2009 se v Praze uskutečnila EUFORDIA 2009 (http://www.eufordia2009.eu), zatěžkávající logistický test i ochutnávka z hlavního menu švédského předsednictví v oblasti VaV – hodnocení rámcových programů. Konference představila hodnotící zprávu expertů jmenovaných EK o výsledcích 6. rámcového programu. Současně se snažila v širší diskusi vyjádřit k metodikám hodnocení dopadu rámcových programů na národní a evropskou úroveň.
Závěry konference nejsou příliš lichotivé, ale nejsou ani žádným překvapením. Snahy o interakci mezi rámcovými programy a strukturálními fondy jsou staršího data. Stejně tak hodnocení rámcových programů se období od období posunuje dál, respektive jak komentoval vývoj Erik Arnold z Technopolis: „Evaluací se učíme.“ Všichni účastníci závěrečného panelu se ale shodli na tom, že s nárůstem dotace pro rámcové programy mělo dojít k odpovídajícím technickým opatřením pro zpracování projektů pro databázi a k otevření databází projektů minimálně pro výzkumnou činnost. Osmý rámcový program je za dveřmi a až bude hra v plném proudu, těžko se změní pravidla.
Dne 6. března 2009 předsedal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška formální Radě pro konkurenceschopnost v Bruselu. Mezi tématy se přirozeně objevila informace CZ PRES z konference EUFORDIA 2009, projednával se Ljubljanský proces a konala se i diskuse k velkým infrastrukturám výzkumu.
Ostatně, v den zasedání Akademického sněmu začala konference k velkým infrastrukturám výzkumu, opět v režii Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Konference Infrastruktury výzkumu a regionální aspekty Evropského výzkumného prostoru (http://www.ric.eu) se snažila podpořit rozvoj velkých infrastruktur výzkumu a zdůraznit jejich vliv na konkurenceschopnost EU. Dále se probíraly možnosti implementace Cestovní mapy ESFRI a pro nás v souvislosti s projektem ELI velmi důležité možnosti využití strukturálních fondů pro tuto implementaci.
A konečně, dne 21. března začala první vědecká akce našich pracovišť, která je zařazena na seznamu aktivit CZ PRES a je také největší. Na CHEP09 – 17. mezinárodní konferenci o počítání ve fyzice vysokých energií a jaderné fyzice – organizované mj. Fyzikálním ústavem a Ústavem jaderné fyziky AV ČR, se během týdne setkalo přes 700 odborníků z 41 zemí.
Pro jeden měsíc není mož­né zapomenout na druhý. V dubnu se mj. uskuteční konference MŠMT k mo­bilitě Výzkumní pracovníci v Evropě bez bariér (http://www.era­mobility.cz), která se chce zaměřit na rozvoj kariér a mobilitu evropských výzkumných pracovníků.
Velmi očekávaná je evropská konference k budoucím a vznikajícím technologiím FET09 – Science beyond fiction (http://ec.europa.eu/fet09), kterou doprovodí výstava a posterová sekce. Akademie věd ČR zorganizuje konferenci k problematice evropského výzkumného prostoru – ERA 2009 (http://www.era2009.eu) – a pozadu nezůstanou ani aktivity našich pracovišť – na počátku dubna konference Compass Programmatic Ústavu fyziky plazmatu a na konci 10. pracovní setkání půdních zoologů, biologů a ekologů v Českých Budějovicích v Biologickém centru.

Jarmila Tiosavljevičová,
Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu KAV ČR