Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > duben  > Ocenění

Čestné medaile Za zásluhy o Akademii věd České republiky

Předseda Akademie věd ČR Václav Pačes udělil dne 4. března 2009 na slavnosti ve vile Lanna čestnou medaili Za zásluhy o Akademii věd České republiky čtyřem významným a dlouholetým pracovníkům. Pro jejich představení čtenárům Akademického bulletinu vybíráme z přednesených laudátií.

Ing. Karel Klusáček, CSc., MBA
Ing. Karel Klusáček, CSc., MBA
Po 15 letech výzkumu v oblasti chemického inženýrství na Ústavu chemických procesů Akademie věd se v roce 1984 stal jedním ze zakladatelů Technologického centra Akademie věd, kde působí jako ředitel dodnes. Technologické centrum se pod jeho vedením stalo národním pracovištěm v oboru strate­gických studií pro výzkum a vývoj, národním informačním centrem pro evropský výzkum, významným centrem technologického transferu a podpory inovačního podnikání. Je častým a uznávaným projektovým partnerem řady prestižních evropských výzkumných pracovišť a intenzivně spolupracuje s Evropskou komisí a Organizací spojených národů pro průmyslový rozvoj. Z další řady aktivit Ing. Klusáčka bych závěrem ještě zmínil, že je delegátem ČR v Evropském výboru pro vědu a technický výzkum a prezidentem Společnosti pro podporu transferu technologií ČR.

RNDr. Vladimír Albrecht, CSc.
RNDr. Vladimír Albrecht, CSc.
V roce 1998 nastoupil do Technologického centra, kde se podílel na řešení projektu Národní kontaktní organizace pro 5. rámový program EU pro výzkum a vývoj. Spoluorganizoval desítky informačních dnů a rozvíjel též monitorování účasti českých týmů ve stovkách projektů evropského výzkumu. V letech 2003–2007 vedl projekt Národní informační centrum pro evropský výzkum, inicioval uspořádání konference České dny pro evropský výzkum, která se v následujících letech proměnila na pravidelná každoroční setkání za účasti představitelů české vědy a výzkumu, Evropské komise a zahraničních přednášejících. Dr. Albrecht úzce spolupracuje s Evropskou komisí na problematice monitorování a ex-post hodnocení rámcových programů, je členem European Evaluation Network a na výzvu Evropského dvora auditorů se podílel na analýzách zaměřených na vybudování systému pro hodnocení výsledků rámcových programů. Má velké zásluhy na vydávání dvouměsíčníku ECHO a je zakladatelem edice Vademecum rámcového programu, která poskytuje informace o rámcovém programu pro českou odbornou veřejnost (dosud vydáno 190 brožurek).

Ing. Jan Škoda
Ing. Jan Škoda
V roce 1985 začínal ve Správě účelových zařízení jako vedoucí realizace staveb se zaměřením na rekonstrukce památkových objektů. Od 1. ledna 1995 byl jmenován ředitelem Kan­celáře AV a o šest let později Střediska společných činností. Při záplavách v roce 2002 byl „styčným důstojníkem“ při záchraně především písemných fondů, archivů a depozitářů ústavů Akademie. Při přechodu pracovišť na formu v. v. i. významně přispěl k racionálnímu a transparentnímu průběhu převodu vlastnictví, zejména nemovitostí, ze státního majetku na veřejné výzkumné instituce. V současné době je ředitelem Divize správy majetku a služeb SSČ, kde se plně věnuje výstavbě a správě nemovitostí pro pracoviště Akademie. Má nesporné zásluhy o znovuzískání zámeckého hotelu Třešť a zdárné dokončení velmi rozsáhlé rekonstrukce Konferenčního centra AV ČR – zámku Liblice.

JUDr. Miroslav Šmidák
JUDr. Miroslav Šmidák
Doktora Šmidáka není třeba představovat. Jeho aktivní přínos do právních a organizačních otázek života Akademie je dobře znám. Účastnil se přípravy a provádění potřebných změn zákona o ČSAV, jejích Stanov i dalších vnitřních předpisů a pravidel, legislativní a orga­nizační přípravy zřízení Akademie věd České re­-publiky. Aktivně se podílel na všech transformačních opatřeních, která se v Akademii uskutečnila, počínaje vypracováním a prováděním vládního transformačního programu v první polovině devadesátých let a konče nedávnou přeměnou jejích pracovišť na veřejné výzkumné instituce.

Čestné medaile Za zásluhy o Akademii věd České republiky
Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

-red-