Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > duben  > Věda a výzkum

Co je to ICAVI?

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Návštěvníci akademické ­budovy na pražské Národní 3 jistě ­zaznamenali, že se ve vstupní hale ­otevřely vlevo od hlavního vchodu dveře do nového ­prostoru, do sálu č. 10. Sem lze zajít na výstavu, ale také právě zde bylo 19. března 2008 na tiskové konferenci oznámeno stanovisko AV ČR k velkým projektovým ­záměrům v rámci Operačního ­programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Místnost č. 10 byla upravena pro moderní multimediální informační, poradenské a komunikační centrum, které umožní přímá setkání výzkumných pracovníků z pracovišť AV ČR s představiteli podnikatelského sektoru. Pod názvem ICAVI se skrývá projekt Informační centrum AV ČR pro inovace, jehož úkolem je propojení vědy a výzkumu v Akademii věd s ostatními veřejnými i soukromými subjekty. Snímek z tiskové konference k projektům Stanovisko AV ČR k velkým projektovým záměrům pro Operační program Výzkum a vývoj pro inovace na pozadí výstavy grafik Karla Demela dokazuje všestranné využití prostoru.

Kdo jej realizuje a jak bude fungovat?
Projekt ICAVI koordinuje Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy a Českou manažerskou asociací. Multimediální informační, poradenské a komunikační centrum ICAVI bude sloužit pro multimediální prezentace výsledků výzkumu pracovišť AV ČR, a to formou kulatých stolů, workshopů, seminářů, konferencí či výstav. Provoz byl zkušebně zahájen letos v březnu, v průběhu dubna se centrum ICAVI otevře i pro veřejnost.
Projekt ICAVI je zaměřen na podporu rozvoje inovací, přímo se podílí na utváření podoby českého inovačního prostředí. Poskytuje poradenskou činnost v oblasti zavádění výsledků vědy a výzkumu do praxe, usnadňuje přístup k výsledkům výzkumu a vývoje v AV ČR, umožňuje přístup klientů k informacím umístěným na portálu AV ČR. Jeho další náplní bude organizace tematických seminářů a školení.

Co by mělo být jeho přínosem?
Prostřednictvím projektu ICAVI bude možné se přímo podílet na utváření podoby českého inovačního prostředí, prezentovat vědeckou a výzkumnou činnost odborné i laické veřejnosti, podpořit a urychlit přenos výsledků vědy a výzkumu do praxe. Bližší informace a kontakt naleznete na www.icavi.cas.cz.

HaM