Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > duben  > Věda a výzkum

O INOVACÍCH VE VÝUCE

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Cílem projektu Centrum pro transfer technologií (CeTT), který realizuje Technologické centrum AV ČR, je zvýšit povědomí mezi laickou i odbornou veřejností o inovacích, ­komercializaci výsledků výzkumu a ochraně duševního vlastnictví. Na projektu se podílejí univerzity (VŠCHT a VŠE), průmyslové podniky (ČKD Nové Energo a Zentiva), pracoviště Akademie věd ČR (SSČ AV ČR, v. v. i.) a Úřad průmyslového vlastnictví. Tato partnerství zajišťují spolupráci jak s odborníky z akademického ­prostředí, tak se zástupci z oblasti průmyslu.

Během dvou let realizace projektu uspořádalo Technologické centrum AV ČR různé vzdělávací aktivity nejen k tématům z oblasti inovací a komercializace výsledků výzkumu a vývoje, ale i akce zaměřené na specifické otázky, např. srovnání postoje ke komercializaci v ČR a Velké Británii, nástroje finanční podpory Evropské unie pro malé a střední podniky nebo mobilita vědců.

Průřezovou vzdělávací aktivitu projektu CeTT představuje dvousemestrální blok Inovace a jejich management. V letním semestru 2006–2007 se uskutečnil na obou partnerských univerzitách, v zimním seme­stru 2007–2008 se konal na VŠCHT. Semestrální kurzy byly prioritně určeny postgraduálním studentům všech pražských vysokých škol, zúčastnit se však mohli i zájemci z magisterského a inženýrského studia. Na přednáškách vystoupili čeští i zahraniční lektoři. Na jedné hodině mnohdy své názory současně prezentovali dva lektoři a nabídli tak posluchačům pohled na problematiku z více úhlů pohledu – např. zkušenosti z akademické a průmyslové sféry. Cílem kurzu bylo především informovat o způsobech podpory inovačního prostředí (např. jaký má význam vytváření klastrových struktur a technologických platforem, dostupné možnosti financování inovací z českých a evropských dotačních programů, role spin-off firem).

Teoretickou výuku doplnila praktická školení o hledání v patentových databázích přímo na Úřadu průmyslového vlastnictví a exkurze do Technologického inovačního centra ČVUT v Praze-Dejvicích, podnikatelského inkubátoru INiTS ve Vídni a do Technopolu Tulln, který soustřeďuje na jednom místě výzkumné laboratoře vídeňských univerzit, specializovanou vysokou školu a výzkum soukromých firem. Představuje tak ukázkový příklad intenzivní spolupráce v oboru biotechnologií, ze které profitují všechny zúčastněné subjekty.

Na základě spolupráce s Magistrátem hl. m. Prahy jsme s inovacemi oslovili pražské střední odborné školy. Na jaře 2007 se uskutečnilo pět půldenních bloků přednášek pro pedagogy a jejich studenty, které se setkaly s velkým ohlasem a byly impulsem pro zařazení probírané látky v přiměřeném rozsahu i do výukových osnov na některých pražských středních školách.

Spolupráce mezi vzdělávacími institucemi a průmyslem se rozvíjí také formou studentských stáží. V rámci projektu CeTT je studentům a doktorandům pražských vysokých škol zprostředkována účast na řešení odborných úkolů vzešlých z průmyslové praxe. Studenti mají možnost řešit v praxi problematiku, kterou se zabývají např. v rámci disertační práce, navázat kontakty a ověřit si své další profesní směřování. Podnikatelské subjekty mohou tímto způsobem oslovit budoucí zaměstnance. Na závěr studentských stáží se uskuteční setkání všech zúčastněných subjektů, na kterém se stáže zhodnotí, a v optimálním případě bude spolupráce pokračovat již bez asis­tence projektu CeTT.

Projekt CeTT skončí v červnu 2008, avšak očekáváme, že jeho dopad bude dlouhodobější (např. bude pokračovat spolupráce s klienty oslovenými v rámci projektu). Na první pololetí tohoto roku jsou přichystány další vzdělávací aktivity, účast na technologických burzách, asistence při transferu technologií a poradenské služby v oblasti ochrany duševního vlastnictví a dotačních programů Evropské unie pro malé a střední podniky. Aktuální informace a kontakty jsou k dispozici na webových stránkách projektu www.cett.cz.

Text a foto BARBORA MACHOŇOVÁ
a DANA HAVLÍKOVÁ,
Technologické centrum AV ČR