Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Jihočeský vědeckotechnický park přináší nové impulsy

Jihočeský vědeckotechnický park České Budějovice (JVTP) má za sebou téměř rok činnosti poté, co byla v srpnu 2008 dokončena výstavba první etapy v kampusu Jihočeské univerzity. Cílem tohoto specializovaného prostředí, které slouží přenosu technologií na bázi spolupráce veřejných výzkumných a vývojových kapacit a komerčních subjektů, je aplikace technologií do praxe. V současné době jsou v JVTP čtyři firmy a správní rada schválila zasídlení dalšího klienta.

Vizualizace druhé etapy JVTP v kampusu Jihočeské univerzity
Vizualizace druhé etapy JVTP v kampusu Jihočeské univerzity
Foto: Archiv JAIP

Jihočeská univerzita jako vlastník a nositel projektu JVTP podporuje rozvoj podnikání a nových technologií. Jedním z jeho cílů proto bylo rovněž vytvořit aktivní prostor pro vznik pracovních příležitostí pro studenty, odborníky z univerzit a vědce – včetně zahraničních. Záměry univerzity se začaly postupně úspěšně naplňovat a v rámci první etapy vybudovala specializované prostory laboratorního, poloprovozního a administrativního charakteru, které jsou vybaveny specializovaným zařízením a technologiemi zaměřenými především na biotechnologické procesy blízké specializaci Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR, v. v. i.
Správcem parku je Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání, o. p. s. (JAIP), která také pracuje s klienty. K prvním klientům JVTP patří společnosti GEN-TREND, s. r. o., i2L Research Ltd., Cardiff, UK, a AGRA Group, a. s. Zabývají se různými obory činnosti s vlastním specifickým záměrem – jde o výrobu a inovace biočipů, rekombinantních antigenů a bioaktivních molekul, služby a testování v oblasti agrochemie nebo vývoj nového typu nealkoholických nápojů. Od června roku 2009 má sídlo v JVTP také Česká bioplynová asociace, o. s., která realizuje projekt národní technologické platformy pro výrobu a využití bioplynu. Prostředí JVTP se postupným „zasídlováním“ stává mezinárodním a přináší nové impulsy pro rozvoj. Služby spojené s vědeckotechnickým parkem a procesem zasídlení nového klienta, podobně jako s jeho dalším fungováním a podporou až do fáze úspěšného vstupu do klasického tržního prostředí, jsou mnohostranné a lze je podle potřeby rozšiřovat.
Na základě pověření od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR vyhodnocuje Asociace výzkumných organizací (AVO), sdružení právnických a fyzických osob, které se zabývají výzkumem a vývojem, Operační program Průmysl a podnikání (OPPP Prosperita). Členové AVO navštěvují všechny vědeckotechnické parky – centra pro transfer technologií a podnikatelské inkubátory na území ČR, aby posoudili obsazenost a využití jednotlivých parků, spokojenost klientů a samozřejmě výsledky činnosti. V rámci tohoto hodnocení navštívil 18. června 2009 Jihočeský vědeckotechnický park České Budějovice výkonný předseda AVO Ing. Václav Neumajer. Oficiální výsledky hodnocení zatím nejsou k dispozici, nicméně jednání se uskutečnilo v neformální atmosféře a činnost JVTP byla hodnocena velmi příznivě.
Stávající první etapa JVTP má převážně laboratorní charakter a JU ji připravovala s vědomím, že je nezbytné zabezpečit navazující rozvojové etapy. Druhá etapa by měla být připravena pro poloprovozní a provozní testování nových technologií před plným provozem a je rozdělena do dvou lokalit: v lokalitě A se bude řešit funkce prostoru JVTP především v rovině administrativní, laboratorní, prezentační a reprezentativní (dostavba dalších budov v areálu Jihočeské univerzity), v lokalitě B, která se nachází na území obce Hůry, by mělo převažovat poloprovozní a experimentální využití s vazbou na rozvojovou průmyslově-obchodně-logis­tic­kou zónu.

Na základě podkladů JAIP a oddělení rozvoje JU
HANA BUMBOVÁ, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích