Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Cesta k vědě vede přes dobrou střední školu



Od roku 1998 uděluje Učená společnost České republiky ceny (spojené také s finanční podporou) i talentovaným studentům, kteří prokazují předpoklady k vědecké práci v oborech přírodovědných, lékařských či humanitních.

Porota složená z členů Učené společnosti letos odměnila v kategorii středoškolský student 10 prací od 13 středoškoláků. Oceněni byli Martin Bureš z Hradce Králové za studii Aerobní mikroflóra dutiny ústní psa se speciálním zaměřením na bakterie pa­togenní pro člověka, Jaroslava Geletičová, rovněž z Hrad­ce Králové, za studii Dvouepochový lineární model a jeho aplikace, Jana Hejlová a Aneta Neubauerová ze Žďáru nad Sázavou za společnou studii Analýza zvonu, Zuzana Karásková z Prahy za studii Sacharidy pro specifické glykosylace proteinů, Matyáš Kopp a Kryštof Měkuta z Českých Budějovic za společnou studii Korelační analýza a její aplikace při hledání modelu podchlazené vody, Matěj Kubička a František Šimána z Plzně za společnou studii RoboCraner2, Vojtěch Kubelka z Českých Budějovic za soubor prací z oboru ornitologie, Michael Mikát z Hradce Králové za studii Příspěvek k ekologii a etologii šídlatek (Odonata, Lestidae), Pavel Polcr ze Šternberka za studii Stabilizace struktury proteinů a role disperzních interakcí a Pavlína Žáková z Prahy za studii Stanovení asociačních konstant derivátů pyrimidoisoindolu s cyklodextriny.


Nové naděje české vědy: autorky a autoři desítky oceněných prací v kategorii středoškolský student

Studentka sociologie FF UK Kateřina Švadlenková (pod umírněným odborným vedením prof. Petruska) provedla retrospektivní výzkum, jehož cílem bylo zjistit, nakolik se odměnění nadále věnují "svému" oboru a kolik z nich případně odešlo do jiných profesí.
Dospěla k zajímavému výsledku. Do konce roku 2007 bylo uděleno 85 cen. Studentce se podařilo získat neobvyklý počet kolem 50 odpovědí zčásti přímo od oceněných, zčásti pomocí ředitelů a učitelů škol, na nichž ocenění studovali, ostatní byli dohledáni pomocí internetu. A výsledky byly nad očekávání pozitivní.

Z celkového počtu oceněných pokračuje ve vysokoškolském studiu na bakalářské nebo magisterské úrovni v oboru svého původního zájmu – medicínském, veterinárním či inženýrském – 37 studentů. Dva studia bakalářská a magisterská již dokončili a zřejmě pracují mimo obor, 14 dalších studuje obor na úrovni doktorandské, tři v něm dosáhli titulu Ph.D. a pracují v něm nadále, čtyři jsou v oboru, aniž by titulu Ph.D. dosáhli, osm jich pracuje mimo obor po dosažení bakalářského či magisterského titulu nebo titulu Ing., MUDr. nebo MVDr. Je samozřejmě možné, ba pravděpodobné, že někteří z těch, kteří neodpověděli nebo se je nepodařilo "dohledat", se s oborem rozešli nebo pracují někde na pomezí, ale na tyto otázky odpovědět neumíme.


Nositelé cen v kategorii vědecký pracovník: Marta Štefánková, Eduard Maur, Miroslav Frumar

Je nesporné – a výsledky to dokládají – že existuje jakási koncentrace oceněných kolem špičkových gymnázií a zřejmě i silně motivovaných a motivujících učitelů: cesta k ocenění i k vědeckým výsledkům překračujícím průměr vede především právě tudy, přes dobré gymnázium nebo střední školu a vynikající kantory. Ostatně – oceněné práce jsou všechny bez výjimky samy o sobě nadprůměrné a dokládají mimořádný zájem studentů o obor, jejich ochotu usilovně, tvrdě a nadšeně pracovat a trvale obohacovat vlastní vědění studiem a experimentováním.

V otevřených odpovědích ("dopisech" Učené společnosti) vyzdvihla řada současných i minulých studentů motivační roli ceny. Někteří dokonce konkrétně uvádějí, že využili částky, kterou obdrželi, k navázání dalších kontaktů s odborníky ze světa, jiní litují, že nebezpečí, ba pokušení nechat se pohltit bohatším světem firem a lukrativnějších zakázek je příliš silné a může je odvést od milovaného oboru a "čisté vědy".

Ve vědě není skutečné cesty vpřed bez dokonalé znalosti teoretických fundamentů a empirické metodologie. Cena Učené společnosti každoročně udělovaná mladým středoškolským talentům se snaží tento směr, toto jedině perspektivní uvažování posílit. Poděkování tedy patří nejen studentům a badatelům, kteří odpověděli, ale především těm učitelům gymnázií a středních škol, kteří dovedli své studenty až na práh opravdové, náročné a celého člověka nekompromisně vyžadující vědy.


Studentka socilciologie na FF UK Kateřina Švadlenková a Miloslav Petrusek představili výsledky svého výzkumu, který se zaměřil na oceněné studenty.

Kateřina Švadlenková, studentka sociologie FF UK,
Miloslav Petrusek, člen Učené společnosti ČR