Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > červen  > Academia

Odborné publikace z nakladatelství Academia

JANA MATŮŠOVÁ A KOL. AUTORŮ
SLOVNÍK POMÍSTNÍCH JMEN V ČECHÁCH III (Bav–Bíd)
Ve třetím svazku slovníku jsou představena pomístní jména od Baveně až po Bídovku. Pomístní jména – jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest – v sobě skrývají zajímavé a přitažlivé informace a dobře poslouží také jako zdroj poznatků pro regionální historii, archeologii, etnografii či přírodovědu.



JAN GEBAUER
HISTORICKÁ MLUVNICE JAZYKA ČESKÉHO
Díl IV. Skladba

Jedno ze základních děl české jazykovědy vyšlo v loňském roce ke stému výročí úmrtí Jana Gebauera. Z velkolepého projektu, rozvrženého do čtyř částí, se autorovi podařilo dokončit pouze díl první, Hláskosloví, a díl třetí, Tvarosloví. Čtvrtý díl byl vydán až v roce 1929 zásluhou Františka Trávníčka, který jej připravil pro tisk na základě rukopisu z Gebauerovy pozůstalosti.



FERDINAND DE SAUSSURE
KURS OBECNÉ LINGVISTIKY
Hlavní dílo otce moderní lingvistiky, ženevského jazykovědce a spoluzakladatele moderní sémiotiky Ferdinanda de Saussura, vzniklo posmrtně jako rekonstrukce jeho přednášek ze zápisků několika jeho posluchačů a díky péči jeho kolegů.



JANA HOFFMANNOVÁ, OLGA MÜLLEROVÁ (ED.)
ČEŠTINA V DIALOGU GENERACÍ
Publikace se pokouší získat pozornost lingvistické veřejnosti pro výzkum zaměřený na specifiku řeči příslušníků nejstarších generací uživatelů češtiny, na zvláštnosti jejich komunikace s generacemi mladšími a na proměny češtiny, které tyto mezigenerační dialogy odhalují.



MARTINA KLICPEROVÁ-BAKER, IVO FEIERABEND A KOL.
DEMOKRATICKÁ KULTURA V ČESKÉ REPUBLICE
Občanská kultura, étos a vlastenectví ze srovnávacího pohledu

Pro toho, kdo přemýšlí nad tím, proč někde ve světě demokracie vzkvétá a jinde jen těžko zapustí kořeny, je tato kniha správnou volbou. Pojednává o psychologických základech demokracie, o občanské kultuře, směsi občanského i kulturního nacionalismu a o občanské slušnosti. Sleduje jejich výskyt v české společnosti a také u některých jiných národů.