Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Jak jsme na tom s talentovanou mládeží

Ve dnech 25.–27. září 2008 se v Brně uskutečnila mezinárodní konference Práce s talentovanou mládeží, kterou zorganizovalo Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu (JCMM) společně s Jihomoravským krajem (JMK) a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT).

Na konferenci zazněly necelé čtyři desítky příspěvků, které si v průběhu třech dní vyslechlo 130 zúčastněných. Referáty byly tematicky zaměřené na představení stávajících systémů podpory talentů v JMK, na nové trendy v práci s talentovanými studenty a dětmi, příklady dobré praxe při spolupráci regionů, škol a firem, na ukázky úspěšné propagace technických oborů mezi mládeží, na péči o nadané studenty a na roli soutěží při práci s talenty.
Účastníky konference pozdravili v krátkých projevech Eva Bartoňová (MŠMT), Milan Venclík a Miloš Šifalda (JMK).
Účastníky konference pozdravili v krátkých projevech Eva Bartoňová (MŠMT), Milan Venclík a Miloš Šifalda (JMK).
FOTO: Archiv JCMM

Mezi zúčastněnými byli jak pedagogové (středních škol a univerzit) a psychologové, tak i úředníci odborů školství, zástupci specializovaných institucí a neziskových volnočasových organizací, které se věnují výchově mládeže. Zazněly tudíž příspěvky zaměřené na praktické každodenní zkušenosti s prací s talentovanou mládeží, na vlastní identifikaci talentu a (mimořádného) nadání i na metodiku, koncepčnost a systém práce s talentovanou mládeží.
Z oblasti takříkajíc čekatelů na mladé talenty se zájmem o přírodní vědy, tj. z výzkumných institucí AV ČR, byly prezentovány dva příspěvky: projekt Otevřená věda, jehož řešením AV ČR nastartovala v roce 2005 proces zapojování mladých zájemců o vědu do výzkumu na akademických pracovištích (22 ústavů AV ČR, VŠCHT Praha, PřF UK a ČVUT), a projekt Tři nástroje, kterým ÚFCH JH představil svou metodiku a zkušenosti s výchovou nových „lidských zdrojů“ pro VaV ve svých vědeckých týmech.
Slovo talent bylo skloňované ve většině příspěvků, zaznělo ale také jedno důrazné varování, a sice to, že bez zájmu o věc, píle, silné vůle a pracovitosti se i ten sebevětší talent přestane rozvíjet. Je tedy na nás všech, kteří s mládeží pracujeme, abychom tyto vlastnosti podporovali a patřičně rozvíjeli. Další informace o aktivitách JCMM viz http://www.jcmm.cz.

KVĚTA STEJSKALOVÁ,
Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i.