Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Karel Kuffner

KAREL KUFFNER (1858–1940)
KAREL KUFFNER (1858–1940)

Od narození významného českého psychiatra, neuropatologa a zakladatele české vědecké psychiatrie profesora Karla Kuffnera uplyne 5. prosince letošního roku již sto padesát let. Prof. Kuffner se zabýval především studiem psychóz a podílel se na vytváření české psychiatrické terminologie.

Karel Kuffner, významný český psychiatr a neuropatolog, se narodil 5. prosince 1858 v Mirovicích u Písku. Po absolvování akademického gymnázia v Praze v roce 1878 začal studovat na lékařské fakultě pražské univerzity, kde o pět let později studia skončil. Poté pracoval jako sekundář ve všeobecné nemocnici v Praze. Od 1. května 1885 přešel, rovněž jako sekundář, do pražského Zemského ústavu choromyslných, kde se stal v roce 1890 suplujícím primářem. Současně si otevřel i soukromou praxi.
V letech 1889–1890 byl Karel Kuffner na stáži u neuropatologa profesora Theodora Meynerta ve Vídni a stal se jeho oddaným žákem. Svou pozornost v této době věnoval především patofyziologii psychóz. Toto téma se proto stalo i předmětem jeho habilitační práce, když se v roce 1891 habilitoval prací Patologická anatomie psychóz pro všeobecnou, speciální a soudní psychiatrii a neurologii.
V roce 1894 byl Kuffner jmenován primářem Zemského ústavu choromyslných, jímž zůstal až do roku 1897. V lednu 1895 se stal suplujícím profesorem psychiatrie a suplujícím přednostou Psychiatrické kliniky české lékařské fakulty v Praze. Zde poté ve funkci řádného přednosty pracoval od roku 1900 až do svého odchodu do důchodu 15. února 1929. V průběhu svého působení založil na Psychiatrické klinice biochemickou, histologickou a likvorologickou laboratoř, která patřila ve své době k nejdokonalejším. Mimo jiné v ní později pracoval i Jan Janský, který v roce 1907 nezávisle na Landsteinerovi, Decastellovi a Sturlim objevil čtyři krevní skupiny.
V roce 1897 byl Kuffner jmenován mimořádným profesorem a v roce 1900 řádným profesorem psychiatrie a neuropatologie na pražské české univerzitě. V letech 1925–1926 jej zvolili prorektorem Karlovy univerzity v Praze.
Karel Kuffner je považován za zakladatele české vědecké psychiatrie a významné psychiatrické školy. Zavedl komplexní vyšetřování nemocných (tělesné i laboratorní).
Své poznatky, zejména ze studia psychóz, vložil nejen do svých článků, přednášek a větších prací, ale také do četných soudních posudků, které publikoval. Byl rovněž autorem psychiatrických hesel v Ottově slovníku naučném. Za vrchol jeho publikační činnosti lze považovat vydání první české učebnice psychiatrie Psychiatrie pro studium a praktickou potřebu lékaře. Její dva díly vyšly v letech 1897 a 1900. Tato učebnice se stala vědeckým dílem hojně využívaným i k postgraduálnímu studiu a dnes patří mezi klasická díla české psychiatrické literatury. V roce 1926 popsal tzv. schizoformity, tedy nepravé schizofrenie. Ve svých publikacích také vytvořil původní českou psychiatrickou terminologii.
Po roce 1900 se však Karel Kuffner začal postupně stranit kolegů i veřejnosti, přestal vydávat své práce a stal se plachým, uzavřeným. Zemřel 22. února 1940 v Praze.

Vlasta Mádlová,
Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v. v. i.