Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > únor  > Z Bruselu

Proč hodnocení dopadů investic do výzkumu a vývoje?

Diskuse na téma hodnocení dopadů investic je aktuálnější a častější nejen na národních úrovních, ale v poslední době i na úrovni evropské. Investicemi do výzkumu rozumějme financování projektů v národních i komunitárních rámcových programech výzkumu a vývoje. Během předsednictví v Radě EU bude Česká republika usilovat o to, aby do současné diskuse významně přispěla a přinesla nové impulsy ke skutečnému hodnocení výsledků a jejich vlivu na konkurenceschopnost Evropy.

Závěrečné hodnotící zprávy většinou obsahují pouze statistické údaje o počtu realizovaných projektů, počtu účastníků a o výši vložených finančních prostředků. Hodnocení dopadů na evropské úrovni probíhá ex ante, nikoli ex post. Rovněž metody a nástroje hodnocení národních dopadů se značně liší.
Právě této prioritě českého předsednictví v oblasti výzkumu se věnoval seminář v Evropském parlamentu, jenž 3. prosince 2008 zorganizovala kancelář CZELO s francouzskou kanceláří CLORA (CLub des Organismes de Recherche Associés) a ve spolupráci s Panelem EP pro vědecký výzkum (Science and Technology Option Assessment, STOA). Aktuálnost tématu potvrdila skutečnost, že tato akce s názvem Hodnocení dopadů evropských rámcových programů pro výzkum a vývoj (Evaluation and Impact Assessment of European Framework Programmes for Research and Development), které poskytlo záštitu francouzské předsednictví, přilákala na 220 účastníků, vesměs z bruselských odborných kruhů a z evropských institucí, ale přicestovali i experti z dalších evropských zemí.

Zleva: Philippe Busquin, Armel de la Bourdonnaye, Jan Březina, Peter Fisch
Zleva: Philippe Busquin, Armel de la Bourdonnaye, Jan Březina, Peter Fisch
FOTO: Zdroj CZELO

O významu, který hodnocení dopadů přikládá i Evropský parlament, svědčila aktivní účast několika europoslanců, členů Výboru EP pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) – především předsedy STOA a bývalého evropského komisaře pro výzkum Philippa Busquina, místopředsedkyně ITRE Anne Laperrouze, rakouského europoslance Paula Rübiga a českého europoslance Jana Březiny. Ten vyzdvihl důležitost zpětné vazby, a to i přesto, že je nesnadné získávat údaje o dlouhodobých dopadech.
V rámci prvního panelu, který byl věnován nástrojům a metodologiím, vystoupil s prezentací zástupce ředitele Technologického centra Akademie věd ČR Vladimír Albrecht. Rámcové programy pro výzkum a vývoj označil za důležité nástroje Lisabonské strategie a informoval o vzrůstajícím zájmu českých vědců o spolu­financování z evropských zdrojů – v současnosti je již výše kontrahované finanční podpory z evropských zdrojů téměř stejně vysoká jako rozpočet Grantové agentury ČR. Seminář ukončil český vládní zmocněnec pro evropský výzkum Ivan Wilhelm a symbolicky tak převzal žezlo od francouzského předsednictví.
Závěry semináře potvrdily vzrůstající zájem o jednotnou metodologii hodnocení dopadů, neboť pouze tak lze porovnávat dopady relevantních národních a evropských programů a na základě těchto analýz pak formulovat programy nové. Bude nutné vyvinout měřitelné cíle pro různé úrovně – od programů až po jednotlivé projekty – tak, aby bylo možné získávat nejen kvantitativní, ale i kvalitativní údaje. Prezentace ze semináře jsou dostupné na webových stránkách STOA www.europarl.europa.eu/stoa/default_en.htm.
Téma hodnocení bude plně rozpracováno na české předsednické konferenci EUFORDIA (EU Forum on Research and Development Impact Assessment), která se koná v Praze ve dnech 24.–25. února 2009. Veškeré informace naleznete na www.eufordia2009.eu. V návaznosti na tuto konferenci budou na úrovni Rady EU pro konkurenceschopnost připraveny Závěry k hodnocení, které ministři pro výzkum schválí na svém květnovém zasedání.

Anna Vosečková,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR