Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > únor  > Věda a výzkum

Historici představili ročenku

Po rozdělení Československa si čeští a slovenští historici položili otázku, jak bude pokračovat jejich vzájemná spolupráce, a rozhodli se i nadále udržovat kontakty a předcházet vzájemné izolaci obou národních historiografií. Již dva roky po rozdělení federace byla ustavena Česko-slovenská komise historiků. Oba z Národních komitétů historiků – český a slovenský – zastupuje devět členů z historických i univerzitních pracovišť a akademií věd. Předsedou české části komise je prof. Vilém Prečan, předsedou slovenské části je dr. Ivan Kamenec. Komise zasedá dvakrát do roka – na jaře na Slovensku a na podzim v České republice. Na nejbližším, 30. zasedání se historici setkají ve dnech 21.–23. dubna 2009 ve slovenském Svidníku, kde budou diskutovat na téma Armáda jako fenomén v československých vztazích.
Česko-slovenská komise historiků ve spolupráci s ÚSD AV ČR představila 15. prosince 2008 Československou historickou ročenku.
Česko-slovenská komise historiků ve spolupráci s ÚSD AV ČR představila 15. prosince 2008 Československou historickou ročenku. Zleva: Vladimír Goněc z Historického ústavu FF MU Brno, předseda redakční rady Česko-slovenské historické ročenky, Vojtech Čelko z ÚSD AV ČR, tajemník české části Česko-slovenské komise historiků, a Vilém Prečan z Česko-slovenského dokumentačního střediska.
© Stanislava Kyselová, Archiv SSČ

Komise se dlouhodobě zaměřuje na podporu rozvoje bohemistiky a slovakistiky na univerzitách v obou zemích a na postupné zkompletování informačních materiálů, které by pomohly překlenout přetrvávající informační vakuum. Symbolicky zaštiťuje každoroční seminář učitelů dějepisu o česko-slovenských vztazích v Liberci a mezinárodní konferenci mladých vědeckých pracovníků o českých, slovenských a československých dějinách 20. století v Hradci Králové. Podporuje též výměnu učitelů historie mezi vysokými školami v České a Slovenské republice, iniciuje stipendijní programy pro studenty českých dějin ze Slovenska a studenty slovenských dějin z České republiky, napomáhá spolupráci na výzkumných projektech z dějin československého státu, jakož i perspektivní součinnosti na přípravě pramenů k dějinám československého státu. Od roku 1996 vydává komise každoročně Česko-slovenskou historickou ročenku, která umožňuje prezentovat její práci před veřejností a zároveň tímto způsobem účinně vstupuje do vědecké komunikace českých a slovenských historiků. Ročenka, jež je kromě prvních dvou již rozebraných ročníků stále k dispozici pro zájemce z řad odborné a laické veřejnosti, se řadí k publikacím, které by neměly chybět v odborných vědeckých knihovnách, a alespoň jeden exemplář by měl být v každém okresním městě.

ZUZANA BUKOVSKÁ,
Odbor mediální komunikace AV ČR