Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > archiv  > 2002  > září  > obsah

Byl to nejotřesnější zážitek od prověrek v roce 1969

Obrázek k článku 

Fotografii ke článku o PhDr. Natalii Venclové, DrSc., jsem šla pořizovat do Archeologického ústavu v době likvidace povodňových reziduí. Bála jsem se, že paní doktorka bude nervózní a nebude mít náladu na fotografování. Ke vchodu do ARÚ v Letenské ulici č.1 hned u Klárova procházím kolem otevřených přízemních oken ústavu. Vane z nich vlhký chlad a zápach bahna, zdiva… Kulisu tvoří všudypřítomný rachot vysoušečů a sbíječek, vycházející z budov po obou stranách ulice a odrážející se o protilehlé stěny. Jakmile vstoupím do dvora, přidá se ještě prach. Lidé na dvoře čistí a zachraňují, co se dá, s vidinou, že vše je nutno posléze někam provizorně uložit, protože uklízet zatím není kam. Přízemní místnosti, které byly vltavskou vodou zcela zatopeny, se budou asanovat asi dlouho. V prvním patře nacházím úžasně příjemnou a vstřícnou zástupkyni ředitele Archeologického ústavu, dr. Venclovou.

Na pracovišti byla přítomna od začátku záplav. "Zažila jsem nejvíc šokující zážitek od prověrek v roce 1969", říká. "Hned po prvních zprávách, které nejprve varovaly před dvaceti - a později před padesátiletou vodou, jsme vystěhovali pracovníci ústavu nejdůležitější věci, knihy, archiv, laboratorní přístroje do prvního patra, které se okamžitě zcela zaplnilo. Čekali jsme záplavu do jednoho metru - voda se zvedla třikrát tolik. Ironií osudu jsme v květnu přestěhovali knihovnu do moderních skříní v přízemí kvůli statice budovy. Na další práce pak zbylo málo času - v úterý 13. 8. v 10:00 byla evakuována Malá strana…"

Archeologové nemají daleko k lopatě

Celá archeologická obec v Čechách a na Moravě přispěchala zaplavenému ústavu okamžitě na pomoc. Denně zde pracovalo 60-70 lidí, archeologové, jejich rodinní příslušníci, dobrovolníci, všichni byli skvělí. Archeologové navíc umí pracovat v holínkách a s lopatou, jsou zvyklí.

Archeologové byli také v Letenské ulici po povodni jako první na zvláštní povolení, jehož získání velice napomohl místopředseda vlády Petr Mareš.

Marina Hužvárová