Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > červ-srp  > Z Bruselu

České vynálezy na Street Party v Bruselu

V pořadí již třetí ročník české Street Party v Bruselu se uskutečnil dne 26. června 2009 na ulici Caroly před Stálým zastoupením ČR při EU a v těsném sousedství Generálního ředitelství EK pro výzkum. Akce byla poslední ze stovek kulturních aktivit, které během půlroku předsednictví ČR české instituce pořádaly v celé Evropě, a symbolicky je tak ukončila.

Návštěvníky čekal bohatý hudební program, o který se postaraly české skupiny Mandrage, Clou, Mig 21 a kapela Kryštof, jež před zaplněnou ulicí Caroly odehrály čtyři vynikající koncerty.
Vedle stánků, na kterých se prezentovaly české kraje, měla svůj stánek i Česká styčná kancelář pro výzkum a vývoj v Bruselu (CZELO). Zatímco na loňské akci zájemci vyplňovali vědomostní kvíz o českých vynálezcích a vynálezech, na letošní Street Party si mohli účastníci kvízu předměty přímo „osahat“. Jednalo se o významné české technologické či patentované vynálezy, mezi nimiž byly dva vzorky membrán od společnosti MEGA, dvě bezlopatkové miniturbínky od ČVUT (patentovaný vynález Miroslava Sedláčka a Stanislava Hostina), dále malý laboratorní elektrodialyzér, rovněž zapůjčený společností MEGA, a tři vzorky tkanin s nanovlákny, které zapůjčila společnost ELMARCO. Pátým předmětem byla větvička lékořice.

České vynálezy na Street Party v Bruselu
Foto: David Steindler, Archiv autora

Street Party se zúčastnilo okolo tisíce návštěvníků, kvíz CZELO si vyzkoušelo 130 zájemců. Soutěž se setkala s velkým zájmem účastníků, kteří ocenili především její interaktivní a zábavnou formu. Tři vylosovaní výherci, dva čeští a jeden zahraniční, si odnesli výhru v podobě dárkových košů s regionálními specialitami českých krajů a propagačními předměty českých univerzit a firem.
Česká Street Party byla původně plánována jako velkolepé zakončení českého předsednictví v centru města na historickém náměstí Grand Place, ale na poslední chvíli byla přesunuta před budovu Stálého zastoupení, kde se s úspěchem konaly již minulé dva ročníky. Třetí ročník této ryze české kulturní akce v Bruselu byl co do počtu návštěvníků neméně úspěšný a nejen českým účast­níkům nabídl možnost skvěle stráveného pátečního večera v atmo­sféře české hudby, kultury a vědy.

Martin Kašpárek,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR