Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Engineering Mechanics

Konference ENGINEERING MECHANICS, se uskutečnila v polovině května 2009. Letos ji pořádal Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i., který se v této úloze střídá s Ústavem mechaniky těles VUT Brno a s Ústavem termomechaniky AV ČR, v. v. i. Motto setkání pochází od významného inovátora, vědce a umělce Leonarda da Vinciho: „Mechanika je rájem matematických věd, neboť s ní dospíváme k nejkrásnějším plodům matematického vědění.“

Engineering Mechanics 2009

Konference je rovněž aktivitou těchto asociací: Sdružení pro Inženýrskou mechaniku, které vydává stejnojmenný mezinárodní časopis – Engineering Mechanics, dále České společnosti pro mechaniku, Inženýrské akademie ČR, IFToMM – The International Federation for the Promotion of Mechanism and Machine Science.

Podle přítomných hostů konference dosáhla úrovně plně srovnatelné s podobnými akcemi, které se pořádají v zahraničí; např. německou GAMM, americkou ASCE-EM či ASME-EM. Zároveň dokázala, jak dobře funguje spolupráce mezi AV ČR, vysokými školami, aplikovaným výzkumem a průmyslovými podniky. Setkání Engineering ­Mechanics se letos konalo již po patnácté. Doba skutečného vzniku však sahá na přelom 70. a 80. let minulého století.
Konference, která se tradičně koná na Českomoravské vysočině ve Svratce nedaleko Žďáru nad Sázavou, se zúčastnili jak vědečtí pracovníci ze základního výzkumu, tak inženýři z praxe. Je potěšitelné, že převážnou většinu účastníků tvořili studenti a doktorandi, na něž se organizátoři zaměřují.
Letošní program nabízel témata jako dynamika a kmitání soustav, stabilita pohybu a napjatosti soustav, diagnostické a identifikační metody, stochastická mechanika, počítačová mechanika, nelineární mechanika deformovatelného prostředí, lomová mechanika, spolehlivost konstrukcí, mechatronika, biomechanika, mechanika plazmatu, mechanika tekutin, aeroelasticita, hydroelasticita, termomechanika a technologie.
Mimo plenární přednášky, které jsou vždy součástí zahajovacího a závěrečného zasedání, probíhalo jednání ve čtyřech paralelních sekcích během čtyř dnů.
Příspěvky přihlášené jako postery každý rok soutěží o cenu generálního ředitele společnosti ŽĎAS, a. s. O vítězi rozhoduje smíšená komise složená z odborníků akademické a průmyslové sféry. Vítězem letošního ročníku soutěže se stal příspěvek M. Prokeše a M. Formánka Effective control of CNS 700 SM shears motions.
Konference se každý rok zúčastní na pozvání organizátorů dva až čtyři „nestoři“ z různých oblastí mechaniky, kteří mají velké zkušenosti ať už odborné nebo lidské. Obzvláště mladší účastníci vyhledávají během konference možnost se s nimi setkat. Letošní konferenci poctili návštěvou a zajímavou přednáškou prof. Delbert Tesar – University of Texas, USA, prof. Milan Apetaur a doc. Jiří Rippl.
Celkem bylo prezentováno 156 příspěvků, které jsou publikovány na CD-ROM (plné texty + rozšířené abstrakty – ekvivalent cca 1500 stran); disk je vložen do knihy rozšířených abstraktů (Book of Extended abstracts, 380 stran). Příspěvky se vybíraly na základě posouzení nezávislými recenzenty a program tematicky sestavoval tým specialistů ze všech oborů, jimiž se konference zabývala. Podrobnější informace naleznete na stránce www.itam.cas.cz/IM2009, která bude přístupná zhruba ještě jeden rok. Materiály konference jsou k dispozici v Knihovně AV ČR, knihovně ÚTAM AV ČR a u organizátorů.

JIŘÍ NÁPRSTEK,
Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i., předseda vědeckého výboru