Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > červ-srp  > Ocenění

Praemium Academiae potřetí

Letošní Akademickou prémii, o jejímž udělení rozhoduje předseda Akademie věd ČR, obdržel při slavnostním podpisu smlouvy 23. června 2009 prof. Julius Lukeš z Biologického centra AV ČR, v. v. i. Praemium Academiae, která byla poprvé udělena v roce 2007, je výběrová finanční podpora vynikajícím vědcům z Akademie věd ČR. Jejím smyslem je podpořit osobnosti, jež realizují výzkum na špičkové mezinárodní úrovni, a vytvořit jim takové podmínky, aby se mohly naplno věnovat vědě.

prof. Julius Lukeš z Biologického centra AV ČR, v. v. i.
prof. Julius Lukeš z Biologického centra AV ČR, v. v. i.

Prémii, která se uděluje na dobu šesti let na základě dosažených vědeckých výsledků a s ohledem na perspektivu dalšího vědeckého přínosu nositele, představuje finanční podpora do výše pěti milionů ko­run ročně. Jsou v ní zahrnuty neinvestiční prostředky na věcné náklady výzkumu, investiční prostředky pro pořízení přístrojů a mzdové prostředky pro nositele a jím vybrané spolupracovníky.
Oceněný prof. Julius Lukeš se zabývá molekulární biologií prvoků řádu Kinetoplastida, kteří působí řadu závažných chorob. Se svým týmem významně přispěl k objevu editování RNA a objasnění struktury kinetoplastové DNA u řady primitivních bičíkovců a patří mezi vědce, kteří definovali současný evoluční pohled na tento medicínsky významný řád. Má zásadní podíl na novém pohledu na patogenní rod Leishmania a na jeho ­diagnostiku.
Nyní se zabývá rozsáhlou funkční analýzou mitochondriálních proteinů Trypanosoma brucei a jeho práce jsou příslibem významného pokroku v chápání procesu editování RNA a dalších esenciálních mitochondriálních funkcí tohoto prvoka. Ambicí jeho laboratoře je povýšit T. brucei na roveň současných hlavních modelových organismů molekulární biologie.

Praemium Academiae potřetí
Obě fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Prof. J. Lukeš byl jako jeden z nejmladších zvolen členem Učené společnosti. Zásadní měrou ovlivňuje vědeckou činnost Parazitologického ústavu i celého Biologického centra a jako vedoucí katedry molekulární a buněčné biologie také výuku a výzkum na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jím vychovávaní vědečtí pracovníci úspěšně získávají místa postdoktorandů na kvalitních pracovištích v zahraničí. Velmi intenzivní je mezinárodní spolupráce laboratoře, včetně účasti na společných projektech (např. FIRCA), příprava společných publikací a organizace mezinárodních konferencí s účastí světových odborníků.
„Jde o mimořádnou osobnost s vynikajícími výsledky v oblasti základního výzkumu i výchovy mladých pracovníků. Profesor Lukeš je mezinárodně res­pektovanou osobností a zásadně se podílí i na činnosti svého pracoviště jako předseda Vědecké rady Parazitologického ústavu,“ říká prof. Tomáš Scholz, ředitel Parazitologického ústavu BC AV ČR, v. v. i.

red